Amandmani o promeni imena Makedonije dostavljeni Sobranju

Zaev u obraćanju Komitetu za ustavna pitanja Sobranja, oktobar 2018

U narednih šezdesetak dana u Sobranju će se odvijati proces promene Ustava sa četiri amandmana koje je Vlada danas dostavila parlamentu.

U amandmane su ugrađene obaveze koje proizilaze iz Dogovora iz Prespe sa Grčkom. Dodatno je unet i Ohridski okvirni dogovor za koji, kao i za odluke ASNOM-a (Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije), Vlada predlaže da bude deo preambule Ustava. Deo oko ASNOM-a se menja onim što je navedeno u proglasu ASNOM-a, a ne u njegovim odukama.

"Deo ASNOM-a se osvrće na proglas umesto na odluke, jer bi to moglo izazvati određene probleme u budućnosti, pošto se u delu odluka ASNOM-a kaže 'Makedonci iz Grčke i Bugarske, ujedinite se'. A to nije prijateljstvo", rekao je premijer Zoran Zaev.

On je dodao da su amandmani pripremljeni u konsultacijama sa osam člana nove poslaničke grupe koja je proizašla iz opozicije, ali i sa drugim poslanicima.

Pre izjave Zaeva, nezavisna poslanica Elizabeta Kancheska Milevska, ministrica kulture u bivšoj vladi koju je vodila opoziciona stranka VMRO DPMNE, rekla je da su prihvaćeni amandmani koje su predložili nezavisni poslanici. Ona i još sedam poslanika opozicije su u Sobranju nedavno glasali "za" potrebu od promene Ustava, nakon čega su bili izbačeni iz VMRO DPMNE.

Pročitajte i ovo: Policija čuva poslanike koji su podržali promenu imena Makedonije

Vlada je objavila tekstove amandmana, od kojih se prvi odnosi na promenu reči "Republika Makedonija" rečima "Republika Severna Makedonija" u celom tekstu Ustava. Drugi amandman se odnosi na odluke i proglas ASNOM-a, a treći predviđa da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susednih država. U četvrtom amandmanu se navodi da Republika štiti, garantuje i neguje kulturno nasleđe makedonskog naroda, kao i pripadnike koji žive u inostranstvu.

Procedura u parlamentu može trajati oko dva meseca. O svakom amandmanu se vodi rasprava najviše tri dana, a u komisijama se glasa o svakom pojedinačno.

Pročitajte i ovo: EU, SAD i NATO: Važan korak napred Makedonije

Kao što je rekao premijer Zaev, poslanici u toku rasprave mogu predlagati amandmane na vladine amandmane, ali ne i nove. Ako prođu glasanje u parlamentarnim komisijama, tekstovi amandmana idu na javnu raspravu, čije trajanje određuje Sobranje. Posle toga predlagač dostavlja Sobranju tekst amandmana i izveštaj sa javne diskusije i zatim oni ulaze ponovo u parlamentarnu debatu. Na kraju se glasanje odvija na plenarnoj sednici parlamenta i za promenu Ustava je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 80 glasova od 120 poslanika koliko čini Sobranje.

Dogovor iz Prespe, koji su u junu potpisali ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, stupa na snagu kada obe zemlje prođu unutrašnju proceduru usvajanja ovog dokumenta.