Republikanski senatori: Suspendovati nuklearne razgovore sa Rijadom

Marko Rubio, jedan od potpisnika zahteva

Grupa republikanskih senatora zatražila je od predsednika SAD Donalda Trampa da prekinerazgovore sa Saudijskom Arabijom o civilnoj upotrebi nuklearne energije nakon ubistva novinara Džamala Kašogija i akcija Rijada u Jemenu i Libanu.

Pet senatora predvođenih Markom Rubijem, saopštili su da će iskoristiti Zakon o atomskoj energiji da bi blokirali bilo kakve razgovore o ovom pitanju sa Saudijskom Arabijom, ukoliko u međuvremenu sam Tramp to ne učini, prenosi Rojters.

“Najnovija otkrića o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija, kao i pojedine saudijske akcije u Jemenu i Libanu, izazivaju dodatnu zabrinutost o transparentnosti, odgovornosti i prosuđivanju onih koji sada donose odluke u Saudijskoj Arabiji”, napisala je ova grupa senatora.

Predstavnici Bele kuće nisu zasada komentarisali ovaj zahtev.

Kašogi, kao jedan od ključnih kritičara de fakto saudijskog lidera, princa naslednika Mohameda bin Salmana, nestao je 2. oktobra nakon posete saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Ubistvo ovog kolumniste Vošington posta (The Washington Post), inače američkog državljanina, izazvalo je veliko nezadovoljstvo u svetu i gurnulo vodećeg izvoznika nafte u krizu.

SAD su zatražile transparentnost u istrazi ubistva i uskratile su vize pojedinim saudijskim državljanima, za koje se pretpostavlja da su umešani u incident.

Tramp je izjavio da princ bin Salman snosi krajnju odgovornost za to što je učinjeno Kašogiju, ali je i naveo da je Rijad snažan američki saveznik.

Američki državni sekretar Majk Pompeo i minister odbrane Džejms Matis zatražili su u utorak prekid neprijateljstava u Jemenu i početak pregovora pod pokroviteljstvom UN u cilju okončanja građanskog rata sledećeg meseca.

Saudijski zvaničnici su u početku negirali umešanost u Kašogijevo ubistvo da bi kasnije izjavili da je do njega došlo slučajno. I Ankara i Rijad istražuju ovaj slučaj.