Postignut dogovor oko plinifikacije rafinerije Brod

U toku je pregled postojećeg produktovoda kojim bi se plin dovelo do rafinerije

Plinifikacija rafinerije u Brodu u Bosni i Hercegovini trebala bi biti dovršena u trećem kvartalu sljedeće godine, rečeno je na sastanku hrvatskih vlasti i ruskih vlasnika rafinerije. Kako su pojasnili, do zastoja u realizaciji pred godinu dana potpisanog protokola o plinifikaciji došlo je zbog komercijalnih, a ne političkih razmimoilaženja.

Ruska i hrvatska strana izrazile su žaljenje zbog smrti jednog i ranjavanja devet radnika rafinerije u sinoćnjoj (9. listopad) eksploziji.

Vaš browser nepodržava HTML5

Šta je uzrok eksplozije u Rafineriji nafte Brod?

Komercijalna razmimolaženja između između Optima grupe koja u ime vlasnika, ruskog Zarubežnjefta upravlja rafinerijom nafte u Brodu u Bosni i Hercegovini koja je pred plinifikacijom i hrvatske tvrtke Crodux koja bi trebala dobavljati plin iz Hrvatske za rafineriju u BiH bit će uskoro prevladana i plinifikacija rafinerije i prestanak zagađivanja okoliša sumporovodikom bit će dovršena u trećem tromjesečju sljedeće godine, rečeno je nakon sastanka hrvatskih vlasti sa Zarubežnjeftom u Slavonskom Brodu.

„Politička volja za rješenje ovog problema postoji, i od strane hrvatske Vlade i od strane Ruske federacije. Činjenica da postoje mala razmimoilaženja iz moje osobne perspektive neće spriječiti da dođe do konačnog dogovora i plinifikacije. Još jednom – plinifikacija rafinerije je rješenje problema koje grad Slavonski Brod i naše građane u širem okruženju tišti već godinama“, kazao je ministar zaštite okoliša i energetike u hrvatskoj Vladi Tomislav Ćorić.

Pročitajte i ovo: Brod koji tone u zagađenje

Generalni direktor Zarubežnjefta Sergej Kudrjašov kazao je nakon sastanka da je popravljanje ekološke situacije u brodskoj rafineriji za njih prioritet. Dva su koraka – jedan je modernizacija rafinerije i njeno prilagođavanje na korištenje plina, a drugi je dovod plina od hrvatske granice do rafinerije.

„U prvom koraku kompanija je već investirala šest milijuna dolara, u prosincu će biti spreman novi kotao u rafineriji i već tada bit će moguće upola smanjiti emisiju sumporovodika u zraku. Potpuna modernizacija bit će gotova u trećem kvartalu 2019. godine“, rekao je Kudrjašov.

On je kazao kako je na sastanku bilo govora i o načelima formiranja cijene plina kojim će se opskrbljivati rafinerija, što je - čini se – bila glavna točka prijepora:

„Procjenjujem da smo danas postigli ozbiljan pomak, to je pitanje i sa moje strane i od strane gospodina ministra pod velikom dozom kontrole, i nadam se da ćemo uskoro potpisati komercijalni ugovor koji će zadovoljiti obje strane u postupku.“

U toku je pregled postojećeg produktovoda kojim bi se plin dovelo do rafinerije, i nakon što on bude dovršen, moći će se postaviti konkretne tokove, ali kraj sljedeće godine je po Ćorićevoj procjeni realno vrijeme za kompletan prelazak rafinerije na rad na plin.

Pročitajte i ovo: 'Nesusjedski' odnosi Hrvatske i BiH

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je inicirala ovaj sastanak podsjetila je koji su planovi:

„Plan je opskrba prirodnim plinom krajnjeg kupca – Rafineriju nafte Brod - od strane opskrbljivača Crodux Plin izravnim priključenjem rafinerije na plinski transportni sustav Republike Hrvatske na mjestu Slobodnica prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica – Brod u izravni plinovod koji će biti isključivo korišten za opskrbu prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod.“

Rafinerija Brod je nakon devastacije tijekom rata u Bosni i Hercegovini puštena u pogon pred 10 godina i otada stanovnici Slavonskog Broda upozoravaju na zagađenje iz rafinerije – veliku koncentraciju čestica u zraku i sumporovodik.

Pred nekoliko godina montirane su, nakon više ekoloških incidenata, i dvije mjerne stanice u Slavonskom Brodu, koje i redovitim mjerenjem pokazuju da kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu nije zadovoljavajuća po dva ili po tri parametra, ovisno o mjerenju.