Nova, treća optužba protiv kandidata Vrhovnog suda SAD

Brett Kavanaugh

Kandidat za predsjednika Vrhovnog suda Sjedinjenih Država Brett Kavanaugh opovrgnuo je optužbe koje je podigla protiv njega i treća žena zbog lošeg ponašanja, ocjenjujući ih "smiješnim".

U novoj optužbi, koju Senat istražuje, navodi se kako je sudac Kavanaugh počinio ozbiljne seksualne napade u srednjoj školi.

U priopćenju sudac je rekao da ne zna optužiteljicu Julie Swetnick te da se njezine optužbe "nikad nisu dogodile".

On će u četvrtak svjedočiti i o drugim tvrdnjama o seksualnom napadu.

Swetnick je pod zakletvom rekla da je sudac Kavanaugh bilo uključen u drogiranje i seksualno zlostavljanje djevojaka na kućnim zabavama 1980-ih godina.

Ona je kazala da je 1982. godine bila žrtva silovanja na zabavi kojoj je sudjelovao i sudac Kavanaugh.

Govoreći u ponedjeljak u Ujedinjenim nacijama u New Yorku, američki predsjednik Donald Trump je kazao da je Kavanaugh, inače Trumpov kandidat za čelnika Vrhovnog suda, "izvanredan", te je dodao: "Ja sam s njim do kraja".

U drugoj po redu optužbi protiv Kavanaugha se navodi da se on jedne prilike obnažio svojoj kolegici tijekom zabave na Univerzitetu Yale.

Sudac je odbacio ovu kao i prvu optužbu univerzitetske profesorice iz Kalifornije Christine Blasey Ford. Ona je optužila Kavanaugha da ju je seksualno napao 1982. godine, kada su oboje bili srednjoškolci.

Pročitajte: