Sanjin Sefić osuđen na četrnaest i po godina zatvora

Sefić je 12. oktobra 2016. godine uhapšen u Novom Sadu, a 9. januara prošle godine izručen je pravosuđu BiH nakon ekstradicijskog postupka

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu osudilo je Sanjina Sefića na 14 i po godina zatvora.

Sefić je kriv jer je 10. oktobra 2016. u večernjim satima u Sarajevu, automobilom Golf 6, neprilagođenom brzinom i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Osim prvooptuženog Sefića, optužnica je teretila još četiri osobe da su pomagale Sanjinu Sefiću da pobjegne u susjednu Srbiju, te da su sakrili automobil. Njih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio optužbi.

Sara Sefić, Dino Alić i Amar Salihović prema optužnici su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Sauda Nišića teretilo da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Prvooptuženi Sefić je nakon bijega u Srbiju, hapšenja i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, 9. januara 2017. godine izručen bh. pravosuđu.

Suđenje je uz brojne prekide trajalo 18 mjeseci. Pravna zastupnica porodica Malkoč i Agić najavila je žalbu na prvostepenu presudu.

Podsjećamo, Edita i Selma su se dva dana prije nesreće koja se dogodila 10. oktobra 2016. godine vratile u Sarajevo kako bi nastavile svoje fakultetske obaveze. Edita je imala 20, a Selma 21 godinu.