Zaev u EP: Referendum drugi cenzus o državnosti

Premijer Zoran Zaev u obraćanju poslanicima EP u Strazburu, 13. septembar 2018.

Premijer Makeodnije, Zoran Zaev je ocenio da je predstojeći referendum u zemlji u stvari drugi census o državnosti.

“Referendum 30 septmebra je mnogo veći od referendum za podršku sporazuma iz Prespe. To je referendum o jedinstvu. Referendum za našu drugu nezvaisnsot, referendum sa istorijskom dimenzijom”, podvukao je makedonski premijer.

Zoran Zaev se obratio evroposlanicima na pleanroj sednici Evropskg Paralmenta u Strazburu.

Kako je objasnio predsednik Evropskog Parlamenta, Antonio Tajani, Zaev je pozvan da govori pred evroposlanicima uoči veoma vaznog referendum u Makedoniji koji će biti održan 30 septembra.

Makednski šef diplomatije je ocenio da je makeodnski narod na istorijskoj raskrsnici i ima pred sobom “najbolju šansu koja se pojavi samo jednom”. On je izneo ubeđenje da će građani glasanjem izraziti podršku sporazumu sa Grčkom, jer je to “karta ka članstvu u EU i NATO”.

Prema ocenama makedonoskog premijera, dogovor sa Grčkom, kojim je rešen višegodišnji spor oko imena, može služiti ”primer i inspiracija” za rešavanje svih bilateralnih pitanja na Zapadnom Balkanu. On je naglasio da zvanično Skoplje snažno podržava, pronalaženje održivih rešenja zasnovanih na evropskim vrednostima i međunarodnom pravu koje će trajno stabilizovati region i pripremiti ga za integraciju u EU.

Zoran Zaev je takođe uputio poruku Evropekoj Uniji da i ona treba da odradi svoj deo posla. Konsolidacija Evropske Unije može i treba da se odvija paralelno sa evropskom konsolidacijom Balkana, smatra makedonski premijer.

“Evropska integracija Balkana je geostrateška investicija za stabilnu, jaku i jedinstvenu Evropu, zasnovanu na zajedndičkim vrednostima i standardima”, naglasio je Zaev u Evropskom Parlamentu.

Makeodnski premijer Zoran Zaev će se ovog popodneva u Skoplju sastati sa visokom predstavnicom EU za zajednčku spoljnu politiku i bezbednost Fredericom Mogherini.

U Skoplju je takođe Wess Mitchel pomoćnik američkog državnog sekretara.

Makeodnsku prestonicu posećuju visoki evropski i svetski zvaničnici uoči predstojećeg referenduma, zakazanog za 30. septembara gde građani treba da se izjasne oko sporazuma sa Grčkom, koji je rešio 27-godišnji spor oko imena.

Rešenje spora oko imena je za Makedoniju ključni uslov za prijem u NATO i početak pristupnog procesa sa EU.

(Gjeraqina Tuhina)