Svjetski dužnosnici izrazili žaljenje zbog smrti Annana

Kofi Annan

Lideri zemalja diljem svijeta i dužnosnici Ujedinjenih naroda (UN) izrazili su žaljenje zbog smrti bivšeg glavnog tajnika svjetske organizacije Kofija Annana.

Kofi Annan, diplomata iz Gane i dobitnik Nobelove nagrade za mir, umro je danas u 80. godini u Švicarskoj nakon kraće bolesti.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da je Kofi Annan uveo tu organizaciju u novi milenij uz dostojanstvo i odlučnost.

"Kao i mnogi drugi, ponosno sam nazivao Kofija Annana dobrim prijateljem i mentorom", izjavio je Guterres, dodavši da je Annan na "mnoge načine" bio sinonim za UN.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Raad Al Hussein kazao je da je Annan bio "prijatelj tisućama (ljudi) i lider milijuna".

"U svijetu ispunjenom liderima koju su sve osim toga, naš gubitak, svjetski gubitak, postaje još bolniji", rekao je Al Hussein.

Kremlj je priopćio da je ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio sućut UN-u, Annanovoj obitelji i Gani.

"Iskreno sam se divio njegovoj mudrosti i hrabrosti, kao i sposobnosti da donosi izbalansirane odluke čak i pod najtežim i najkritičnijim okolnostima", naveo je Putin.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron naveo je na društvenoj mreži Twitter da Annanov miran i odlučan stav neće biti zaboravljeni, niti njegova "snaga u bitkama".

Premijerka Velika Britanije Theresa May ukazala je na Twitteru na Annanov "ogroman doprinos stvaranju svijeta koji je napustio boljim mjestom nego onim u kojem je bio rođen".

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg naveo je na toj društvenoj mreži da "Annanova toplina nikada ne treba biti pogrešno protumačena kao slabost".

Predsjednik Gane Nana Akufo-Addo saopćio je da će zastave Gane biti spuštene na pola koplja u toj državi i diplomatskim predstavništvima diljem svijeta u znak žalosti zbog smrti "jednog od najvećih sunarodnjaka".

Vlada i narod Gane "duboko su ožalošćeni viješću o njegovoj smrti u Bernu, u Švicarskoj", naveo je predsjednik Gane na Twitteru.

Organizacija "Mudraci" (The Elders) koja se bori za mir i ljudska prava a koju je osnovao Nelson Mandela, izrazila je žaljenje zbog smrti njihovog kolege Kofija Annana, navodeći da je on bio "glas velikog autoriteta i mudrosti".

Kofi Annan je na čelu UN-a bio od 1997. do 2006. godine, a za humanitarni rad je, zajedno sa UN-om, 2001. dobio Nobelovu nagradu za mir.

Gotovo cijelu karijeru je proveo radeći za različita tijela UN-a, a prije nego što je postao glavni tajnik bio je šef za mirovne operacije UN-a i specijalni povjerenik za bivšu Jugoslaviju.

Tijekom njegovog mandata glavnog tajnika desili su se neki od najvećih neuspjeha i skandala u UN-u i to je bio jedan od najnemirnijih perioda od osnivanja te organizacije, a dok je, prije toga, bio na čelu mirovnih operacija desili su se genocid u Ruandi 1994. i Srebrenici 1995. godine.