Žene u crnom podnele krivičnu prijavu protiv Radete

Vjerica Radeta na jednoj od pres konferencija SRS-a

Nevladina organizacija Žene u crnom podnela je krivičnu prijavu protiv potpredsednice Skupštine Srbije i poslanice Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerice Radete zbog objave na društvenoj mreži Twitter, povodom smrti Hatidže Mehmedović iz udruženja Majke Srebrenice.

Žene u crnom traže od nadležnog javnog tužilaštva da po službenoj dužnosti pokrene krivični postupak za delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, propisano članom 317. Krivičnog zakonika.

"Znajući da je Hatidža Mehmedović u genocidu u Srebrenici izgubila oba sina i supruga, prevazilazeći sve granice razuma i elementarne ljudskosti, ova nedostojna osoba se javno zapitala „ko će sahraniti Hatidžu Mehmedović, sinovi ili muž?“. Zahtevamo od nadležnih državnih institucija da reaguju i pokrenu krivični postupak u ovom slučaju", navodi se u saopštenju Žena u crnom.

Ova organizacija traži i da Skupština Srbije "po hitnom postupku smeni svoju potpredsednicu, jer obavljanje javnih funkcija od strane ovako nedostojnih osoba predstavlja uvredu i poniženje za sve građane i građanke Srbije".

"Zahtevamo i da se najviši predstavnici vlasti oglase i da jasno i nedvosmisleno osude ovo i slična ponašanja", dodaje se u saopštenju.