Britanska policija identificirala osumnjičene u slučaju Skripalj

Sergej i Julija Skripalj

Policija Velike Britanije identificirala je kao Ruse osobe osumnjičene za trovanje nervnim agensom novičokom bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju, javila je u četvrtak agencija Press Association (PA).

Istražitelji vjeruju da su identificirali osumnjičene za napad novičokom posredstvom nadzornih kamera čije slike su usporedili s podacima graničnih i carinskih službi o osobama koje su tada ušle u Veliku Britaniju, rekao je jedan izvor blizak istrazi.

Izvor je dodao da su istražitelji sigurni da su te osobe Rusi.

Ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija otrovani su novičokom u martu, u gradu Salisburyju. Otac i kćerka koji su pronađeni bez svijesti u parku, kasnije su se oporavili.

London je za trovanje Skripaljevih optužiio Rusiju, a Moskva je demantirala bilo kakvu umiješanost.

Trovanje je izazvalo ozbiljnu diplomatsku krizu između Moskve i Zapada, kao i val uzajamnog protjerivanja diplomata.

Nakon trovanja Skripaljevih, 30. juna je, također novičokom, otrovan britanski par u Amesburyju nedaleko od Salisburyja. Oni su otrovani novičokom sadržanim u maloj flaši, i istražitelji pokušavaju utvrditi da li je otrov iz iste isporuke kojom su otrovani Skripaljevi.

Jedna od dvoje otrovanih, Down Sturgess (44), je umrla, a njen partner Charlie Rowley (46) je i dalje u bolnici i nije više u kritičnom stanju.