Trump traži da se udvostruče izdvajanja za NATO

Donald Trump je na početku samita u Briselu lidere NATO članica pozdravio tapšanjem po leđima. 11. jul 2018

Na samitu NATO-a u Briselu američki predsjednik Donald Trump je u srijedu od ostalih članica Alijanse zatražio da povećaju izdvajanja za zajedničku odbranu i do 4 posto BDP (bruto društvenog proizvoda), udvostručivši tako prethodno dogovorenih 2 posto.

Bijela kuća je potvrdila da je Trump ovo saopštio tokom samita Alijanse.

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg je izjavio na popodnevnoj press konferenciji da glavni fokus ostaje na postizanju dosadašnjeg cilja oko kojeg postoji saglasnost svih o 2 posto izdvajanja BDP za zajedničku odbranu.

Stoltenberg je odbio da odgvori na konkretno pitanje oko Trumpovog prijedloga, ali je novinarima ipak rekao:

"Mislim da prvo treba da stignemo prvo do 2 posto, fokusramo se na to sada...dobra stvar je da se krećemo ka tome".

Prema podacima NATO za 2017., SAD za NATO izdvajaju 3, 58 posto BDP, Britanija 2.14 posto.Cilj su do sada ispunile i Grčka, Estonija i Latvija, a i Francuska je blizu ispunjavanja.

Trumpova glavna meta napada zbog izdvajanja za NATO je Njemačka koju je pak jutros optužio da je "zarobljenik Rusije" zbog gasa.

Američki predsjednik i njemačka kancelarka Angela Merkel susreli su potom na marginama samita NATO-a u Briselu u srijedu popodne, samo par sati nakon oštrih riječi koje su razmijenili.

Kako navodi Reuters, ton obraćanja medijima tokom sastanka bio je poslovan.

"Imamo divan sastank. Raspravljamo o vojnoj potrošnji.....ragovaramo o trgovini" rekao je Trump novinarima koji su ušli da ih snime.

"Imamo veoma, veoma dobre odnose sa kancelarkom. Imamo izvanredne odnose sa Njemačkom" naveo je Trump i dodao da je otvorio pitanje o novom gasovodu planiranom da iz Rusije dovodi gas Njemačkoj.

Kancelarka je rekla da su razmatrali pitanja trgovine i migracije i da očekuje dalju razmjenu dok SAD ostaju partner Njemačke.

Ranije je njemačka kancelarka Angela Merkel uzvratila je na optužbe američkog predsjednika Donalda Trumpa prvog dana NATO samita u Briselu, negirajući da je njena zemlja pod "potpunom kontrolom" Rusije, porukom da Njemačka vodi sopstvenu nezavisnu politiku i samostalno donosi odluke.

"Njemačka čini puno toga za NATO" rekla je Merkel i pojasnila:

"Njemačka je druga po velični po broju trupa, naveći dio naših vojnih kapaciteta ponuđen je NATO-u i do danas mi imamo najveći angažman u Avganistanu. To je takođe mjesto na kojem branimo interese Sjedinjenih država."

Vaš browser nepodržava HTML5

Pokazni let uoči NATO samita

I drugi američki predsjednici apelovali su na ostale članice NATO-a da se povećaju izdvajanja ali je Trumpov poziv od 4 posto BDP iznenađenje.

U saopštenju iz Bijele kuće njegova portparolka Sarah Huckabee Sanders je navela:

"Tokom obraćanja na samitu NATO-a on je predložio da zemlje ne samo da treba da ispune svoju obavezu od 2 posto izdvajanja BDP za odbranu, već i da je povećaju na 4 posto.Predsjednik je to pitanje pomenuo i na prošlogodišnjem samitu, Predsjednik Trump želi da vidi da naši saveznici više dijele teret potrošnje i da makar minimalno ispune svoje obaveze".

Samit Alijanse u Briselu stiže manje od sedmicu prije Trumpovog prvog samita sa Vladimirom Putinom u Helsinkuju, čime su obnovljena strahovanja među saveznicima SAD zbog njegove bliskosti sa ruskim predsjednikom.

Trump je inače, navodi BBC, šokirao mnoge šaleći da bi se NATO samit mogao pokazati težim nego susret sa Putinom.