Reakcije iz Rusije na trovanje britanskog para

Britanska policija

Kremlj žali zbog toga što je dvoje Britanaca u kritičnom stanju i kategorički demantuje bilo kakvu umiješanost Rusije u prvobitni napad u Salisburyju.

Iz Kremlja su izrazili zabrinutost zbog nove upotrebe nervnog agensa u Evropi, podsjećajući da su prilikom prvog napada ponudili Velikoj Britaniji zajedničku istragu, ali da je London to odbio.

Britanska policija je u srijedu saopštila da je britanski par pronađen bez svijesti u gradu Amesburyju bio izložen nervnom agensu novičok.

BBC je objavio da je riječ o Charliju Rowleyju (46) i Dawn Strugess (44), koji su pronađeni bez svijesti u svojoj kući u subotu, 30. juna.

Rusija, koja još od trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u martu 2018. u engleskom Salisburyju negira da ima bilo kakve veze sa upotrebom nervnog agensa novičok, zabranjene hemijske supstance koja je proizvedena u vojnim laboratorijima Sovjetskog Saveza 1970-ih, uzvratila je u četvrtak porukom da je Velika Britanija "glupa ako misli bi Rusija inscenirala nervni napad tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu".

Ova je poruka napisana na Twitter nalogu ruske ambasade u Holandiji.

"Koliko su glupi da misle da je Rusija upotrijebila 'ponovo' takozvani novičok usred FIFA Svjetskog kupa… Show mora da se nastavi" - stoji u poruci.

Drugu je uputio Sergej Železnjak, potpredsjednik Državne Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, koji je za rusku državnu televiziju izjavio da novi incident sa trovanjem u Velikoj Britaniji izgleda kao pokušaj da se pokvari pozitivan utisak fudbalskih navijača Engleske o Rusiji.

Železnjak je dodao da Velikoj Britaniji treba stvaranje histerije da bi skrenula pažnju sa pogrešnog rada svojih obavještajnih službi.

Među ruskim reakcijama je i ona Vladimira Šamanova, šefa parlamentarnog Komiteta za odbranu, koji je poručio da Ujedinjeno Kraljevstvo treba da zatraži pomoć Rusije u istrazi.

Britanci, prema riječima Šamanova, treba da zatraže pomoć ruskih eksperata u istrazi o novom trovanju nervnim agensom.