Putin potpisao zakon o kontrasankcijama

Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak zakon koji omogućava kontramjere protiv SAD i drugih zemlja koje su uvele sankcije Rusiji.

Zakonom se vladi daje ovlaštenje da zabrani trgovinu na većinu roba i usluga sa zamljama koje su "preduzele neprijateljske korake prema Rusiji".

Prema zakonu, odluku o tome koji će proizvidi i usluge biti pogođeni restrikcijama donijeće vlada, slijedeći odluke Putina o uvođenju sankcija određenoj zemlji.

Na ovu legislativu se gleda kao na pokušaj Moskve da odgovori na zamrzavanje sredstava i finansija ruskih zvaničnika i tajkuna, kao i kompanija koje se dovede u vezu sa Putinom i koje su pod sankciajma SAD od aprila.

Ove sankcije, posljednje u nizi mjera koje su preduzele Sjedinjene Države i Evropska unija, kao u i još jedan broj zemlja još od ankesija ukrajinskog poluostrva Krim i sukoba sa proruskim seapratistima na istoku Ukrajine od aprila 2014., predstavljaju kaznene mjere za Moskvu zbog navoda o miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. i druge "maligne aktivnosti Rusije širom svijeta."