EK pokreće u petak aktiviranje zaštite od sankcija SAD za Iran

Jean-Claude Juncker , predsjendik Evropske komisije

Evropska komisija će u petak pokrenuti proces aktivacije zakona koji zabranjuje evropskim kompanijama da se povinuju sankcijama SAD protiv Irana i kojim se ne priznaju bilo kakve odluke suda kojima američke mjere stupaju na snagu.

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker kaže da je dužnost Evropske komisije da zaštiti evropske firme.

"Kao Evropska komisija imamo dužnost da zaštitimo evropske kompanije.Sada moramo da djelujemo i zato pokrećemo proces aktiviranja 'statuta blokiranja' iz 1996. godine. To ćemo da uradimo sjutra ujutro u 10 i 30 sati", rekao je Juncker na konferenciji za novinare nakon sastanka lidera EU u Sofiji.

Juncker je dodao da je Komisija odlučila da dozvoli Evropskoj investicionoj banci da omogući ulaganja evropskih kompanija u Iranu i da će Komisija nastaviti da sarađuje sa Iranom.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je da su evropski zvaničnici saglasili o zajedničkom stavu po pitanju sporazuma sa Iranom.

"Oko iranskog nukleranog sporazuma jednoglasno smo se saglasili da će Evropska unija ostati u sporazumu sve dok Iran ostane u potpunosti posvećen istom. Dodatno, Komisija je dala zeleno svijetlo za reagovanje gdje kod su evropski interesi u pitanju", rekao je predsjedavajući dvodnevnog EU summita u bugarskoj prijestonici Sofiji, Donald Tusk na press konferenciji.