Evropska unija traži od Trumpa da okonča prijetnje tarifama

Emmanuel Macron Theresa May i Angela Merkel na summitu EU -Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja 2018.

Evropska unija (EU) pozvala je u četvrtak američkog predsjednika Donalda Trumpa da prestane da prijeti tarifama na čelik i alimunijum, navodeći da je spremna na pregovore o trgovini ali ne pod prijetnjom.

Američki predsjednik Donald Trump uveo je martu carinske takse od 25 posto na uvoz alimunijuma i čelika, ali je EU izuzeo do 1. maja. Taj rok je potom produžen do 1. juna.

"U pitanju je ekonomski suverenitet Evrope. Tražimo da budemo oslobođeni uslova i rokova", rekao je predsjednik Francuske, Emmanuel Macron u Sofiji gdje se danas održava summit EU i Zapadnog Balkana.

Uvjerena da je američka odluka prekršila pravila svjetske trgovine, EU je napravila spisak "rebalansa" carinskih prava od oko 2,8 milijardi eura za takse na američke proizvode ako ne bude potpuno izuzeta od američke carinske mere.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je takođe danas svoj raniji stav da EU želi neograničeno izuzeće i da je Unija spremna na pregovore.

EU je ranije odbacila Trumpovu tvrdnju da su takse neophodne zbog nacionalne sigurnosti u SAD, smatrajući ih protekcionističkim mjerama za podsticanje lokalnog poslovanja.