Zaev i Cipras blizu dogovora o imenu

Zoran Zaev i Aleksis Cipras, u Sofiji 17.maja 2018.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je nakon razgovora sa njegovim grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom u četvrtak u Sofiji da je utvrđena jedna opcija oko spora oko imena koja bi mogla biti prihvatljiva za obje strane.

Ali, kako je Zaev rekao, sada treba da se vidi da li bi to rješenje moglo da se sprovede preko instutucija.

"Razgovarali smo suštinski i razmatrali smo nekoliko opcija. Jedna od opcija je prihvatljva za obje strane. Nastavićemo sa konsultacijama u svojim zemljama da bismo vudjeli da li je moguće to rješenje sporovesti u praksi. Ako je moguće vjerovatno imamo rješenje."

Grčki premijer je, međutim, rekao da su približili stavove, ali da još nisu postigli dogovor

"Treba napraviti određene korake sa ciljem da se sretnemo početkom sledećeg meseca. Zajednički cilj je da imamo rezultat pre sednice Saveta za opšte poslove u junu", kazao je Cipras.

Naglasio je da postoje pitanja koja moraju da se razjasne.

"Naš cilj nije krhki sporazum koji bi mogao biti raskinut nakon nekoliko meseci, naprotiv, cilj je sporazum koji će trajati, koji će naš narod usvojiti i koji će poštovati kulturno nasleđe i istoriju obeju strana. Došli smo do ključne tačke, ali poslednji koraci su uvek najteži. Grčka je pod teretom istorijske odgovornosti, a Makedonija pod pritiskom vremena", rekao je grčki premijer.

U Sofiji je održan summit Zapadnog Balkana i EU prvi nakon Soluna prije 15 godina.