Vučić: Putin do kraja godine dolazi u Srbiju

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Moskvi da je predsednik Rusije Vladimir Putin prihvatio njegov poziv i da će do kraja ove godine doći u Srbiju.

Vučić je novinarima medija iz Srbije koji prate njegovu posetu rekao u Moskvi da će naknadno biti dogovoren datum posete.

"Tada ćemo mu pokazati naše ekonomske rezultate, ali i napredniju, ozbiljniju i snažniju armiju, nego što je bila kada je poslednji put bio u našoj zemlji", rekao je Vučić, prenosi Beta.

On je kazao da će Vojska Srbije biti snažnija, a Srbija "sigurnija kada nabavi novo naoružanje od Rusije, ali da Srbiji to ne treba ni za kakve sukobe, već da može da ih spreči".

"Rusija će nedvosmisleno i jasno izneti svoje stavove po pitanju Kosova i Metohije, a bez Rusije je nemoguće ono što je veoma važno, a što sam danas i rekao predsedniku Putinu, da bez bilo kakve ruske saglasnosti u UN nemoguće je da se dobije bilo kakvo rešenje", rekao je Vučić.

Dodao je da će Rusija "veoma aktivno pratiti razgovore o Kosovu i Metohiji i sve što se bude zbivalo, i da će uvek pravovremeno reagovati, na određen način".

Vučić je rekao da će Rusija "na aktivan i suštinski način učestvovati u praćenju celokupnog procesa i situacije u odnosima između Beograda i Prištine, posebno uticaju različitih međunarodnih faktora na to pitanje".

Po njegovim rečima, on i Putin su razgovarali i o energetici, vojnotehničkoj saradnji, ekonomskoj razmeni, poslovima Ruske državne železnice na izgradnji i rekonstrukciji pruga u Srbiji i dispečerskom centru Železnice Srbije.

"Bukvalno smo sve teme dodirnuli, do toga da svi zajednički treba da učestvujemo u zaštiti vrednosti koje počivaju na antifašizmu, na svemu što smo uspeli pobeđujući u dva svetska rata. Da to ne bude stavljeno pod tepih i zaboravljeno, već da obnavljamo fascinatne rezultate hrabre i časne borbe naša dva naroda protiv najveće pošasti i zla 20. veka", kazao je Vučić.

Navodi se da je Vučić stigao u Moskvu kako bi učestvovao u svečanostima povodom 73. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.