Sarajevo: Nagrada 'Sloboda' uručena Bogiću Bogićeviću

Uručenje međunarodne nagrade Bogiću Bogićeviću

Međunarodni centar za mir dodijelio je nagradu "Sloboda" Bogiću Bogićeviću dugogodišnjem bh političaru, antifašisti, borcu za ljudska prava, borcu za mir, nekadašnjem članu Predsjedništva SFRJ, u povodu Dana pobjede antifašizma i Dana Evrope.

Nagrada je uručena u Muzeju Prve sarajevske gimnazije, školi koja je u svojih 140 godina postojanja odškolovala desetine narodnih heroja, naučnika, umjetnika, boraca za ljudska prava.

Bogić Bogićević je tom prilikom poručio sadašnjim učenicima ove škole da ''za jednog čovjeka mir nije sve, ali bez mira sve je ništa'', te da je sloboda najvažnija.

Bogićević je podsjetio na Berlinski kongres 1878. godine BiH je dodijeljena na upravljanje Austro-Ugarskoj.

"Tada je u Bosni i Hercegovini 97 posto stanovništva bilo nepismeno. Upravo taj procenat nas je vodio u neslobodu podčinjenost i omogućavao da drugi vladaju nad nama", rekao je.

On je poručio mladima da samo ljudi naoružani znanjem mogu biti slobodni i poželio da ih aktuelna mržnja u Bosni i Hercegovini ne otruje, nego da osvajajući znanje obezbijede za sebe i za svoje potomke slobodu.

Na pitanje RSE zašto je antifašizam kojim su se generacije ponosile bačen u zapećak Bogićević odgovara: "Više nemamo ni satanizaciju komunizma kao što imamo satanizaciju antifašizma. Svi su se ujedinili zapravo, na ovim prostorima prije svega, da se fašizam ohrabri, da se revizija istorije napravi i da se amnestiraju oni koji su bili saradnici fašista na ovim prostorima, tako faktički da mi od gubitnika dobijamo pobjednike danas".

No, Bogićević vjeruje da će mlađe generacije, uprkos svim izazovima koji su pred njih postavljeni, pronaći način da se bore za bolje sutra i za sebe i za svoje porodice.