EU: Bez odlaganja primeniti sporazum o ZSO

Evropska Unija poručuje Prištini da mora hitno I bez odlaganja da primeni sporazum o formiranju Zajednice Srpskih Opština (ZSO) na Kosovu. Maja Kocijančić, portaprolka EU je naglasila da je pozitivno to što je nedavno počeo rad na izradi statuta ZSO I da kosovske vlasti iamju rok od 4 meseci da u potpunosti primene ovaj sporazum.

“Očekujemo rezultate. Neophodna je primena ovog sporazuma (ZSO) kao I svih ostalih sporazuma uključujući I energetiku”, naglasila je Kocijančić.

Upitana dali se radi o odavajanju procesa, gde se sa jedne strane se razgovara o primeni već postignutih sporazuma a sa druge strane predsednici pripremaju novu fazu koja bi vodila ka sveobuhvatnom sporazumu, Kocijančić je naglasila da Begrad I Priština “vode jedan dijalog”.

“Sporazum o ZSO I svi ostali sporazumi, kao I rad na novoj fazi dijaloga su deo istog dijaloga”, istakla je Kocijančić.

Sporazum o formiranju ZSO je postignut u avgustu 2015 godina a tek nedavno je Priština je počela rad na izradi statua. Briselska stranaje za ovo dala rok od četiri meseca.

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj je u sredu izjavio za RSE da se formiranje ZSO treba dogoditi paralelno sa učlanjenjem Kosova u UN.