Turske vlasti osudile izjave Holandije i Austrije o izborima u Turskoj

Ilustrativna fotografija

Turski ministar za evropska pitanja Omer Čelik kritikovao je danas zvaničnike Holandije i Austrije koji ne žele da turski političari drže izborne mitinge na tlu njihovih zemalja pred prevremene izbore zakazane u junu u Turskoj.

"Jasno je da se premijeri Austrije i Holandije ne pozivaju na demokratske principe u donošenju odluka", rekao je Čelik i dodao da oni sami "truju demokratske vrednosti u sopstvenim zemljama".

Turski ministar je dodao da ti premijeri doprinose "razvoju rasističkih političkih pokreta koji su u suprotnosti s vrednostima Evropske unije(EU)".

Autrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je juče da u njegovoj zemlji nisu poželjni predizborni mitinzi za izbore u Turskoj i dodao da takvi skupovi neće biti dozvoljeni.

I holandski premijer Mark Rute je rekao da turski predizoborni skupovi nisu poželjni.

"To su turski izbori i kampanja treba da bude u Turskoj", rekao je Rute i dodao da bi takvi skupovi remetili javni red i mir u Holandiji.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zakazao je za 24. jun prevremene predsedničke i parlamentarne izbore, godinu i po dana pre predvidjenog roka.