Miguel Díaz-Canel biće novi predsjednik Kube

Fidel i Raul Castro u Havani 19. aprila 2016. Raul je naslijedio Fidela na čelu Kube 2006.

Kubanska skupština u srijedu je izabrala Miguela Díaz-Canelu Bermudeza kao jedinog kandidata koji će okončati vladavinu porodice Castro na Kubi.

On je danas u Kogresu izbran za nasljednika Raula Castra (86) koji je vlast preuzeo od brata Fidela 2006., javlja BBC.

Miguel Diaz-Canel do sada je obavljao dužnost potpredsjednika Kube.

Očekuje se da će Castro i pored povlačenja ostati uticajna figura u ovoj zemlji koja bilježi ekonomsku staganciju ali koja ima mladu populaciju koja nestrpljivo očekuje promjene.

Današnja objava potvrđuje ono što se očekivalo, da će Diaz-Canel preuzeti funkciju od Castra u tranziciji koja treba da osigura da jednopartijski sistem u zemlji nadživi revolucionare u godinama koji su ga stvorili.

Nominaciju sada treba da odobre 604 delegata kubanske skupštine, koja u principu uvijek odobrava predloge jednoglasno ili gotovo jednoglasno.

Kubanska Narodna skupština počela je danas inauguralnu sjednicu na kojoj će biti izabran novi predsjednik zemlje i otvoren put ka istorijskoj tranziciji poslije šest decenija vlasti braće Castro.

Novi predsjednik će preuzeti vođstvo zemljom od Raula Castra koji se povlači posle dva petogodišnjeg mandata.

Broj dva na vlasti od 2013. godin Diaz-Canel se već duže priprema za tu funkciju. Već nekoliko godina redovno predstavlja svoju vladu u misijama u inostranstvu i pojavljivanja u medijima su mu sve češća.

Njegov brat Fidel je bio premijer i predsjednik od 1959. dok se nije razbolio 2006. godne, podsjeća AP.

Prvi put u više decenija predsjednik Cube će biti čovjek koji nije poznavao revoluciju 1959. godine, neće nositi maslinastu uniformu i neće voditi Kubansku komunističku partiju.

Raul Castro zadržaće funkciju šefa jedine partije do 2021. godine.

Za nove potpredsjednike predloženi su sljedeći kandidati: Salvador Valdes Mesa, 72-ogodišnji Afro-Kubanac, bivši sindikalni zvaničnik koji je imao niz visokih funkcija u kubanskoj vladi, te Ramiro Valdes Menendez i Gladys Maria Bejerano Portela, kao i Ines Maria Chapman, Beatriz Jhonson Urruita i Roberto Tomas Morales Ojeda.