Tramp: Novi napadi ukoliko se ponovo upotrebi hemijsko oružje

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je sirijske vlasti da su Sjedinjene Američke Države spremne na nove udare, ukoliko Sirija nastavi da izvodi napade hemijskim oružjem.

Tramp je upozerenje uputio pošto su SAD, Britanija i Francuska izvele vazdušni napad kao odgovor na sumnje da su sirijske snage u gradu Duma izvele napad hemijskim oružjem.

Prethodno je na Twitteru pohvalio zapadne vazdušne udare protiv sirijske vlade u subotu, kao "savršeno obavljene" i dodao da je "Misija obavljena!".

U međuvremenu, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbacio je predlog rezolucije koji je uputila Rusija, najbliži saveznik sirijskih vlasti, o osudi napada koji su predvodile SAD.

Le Drian: Pre napada prikupljeni dokazi

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian izjavio je da su SAD, Velika Britanija i Francuska napad na Siriju izvele tek pošto su prikupile dokaze da je sirijska vojska koristila hemijsko oružje.

Le Drian je naveo da su se hemijski napadi dogodili tokom ofanzive sirijske vojske "u vreme kada je (sirijski predsednik) Bašar el-Asad želeo da brže slomi otpor".

Prema njegovim rečima, Asad je "redovno upotrebljavao hemijsko oružje" i morao je biti zaustavljen.