Palmer i Vučić: Podrška SAD dijalogu Kosova i Srbije

Vaš browser nepodržava HTML5

Ključna normalizacija odnosa Beograda i Prištine

I pored neslaganja u stavovima o Kosovu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vršilac dužnosti zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer saglasili su se da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti, ne samo za proces pridruživanja Evropskoj uniji, već i za regionalnu stabilnost i buduće blagostanje i prosperitet naroda u regionu. Ovo je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije nakon susreta sa ametičkim gostom.

U saopštenju se navodi da su se dvojica sagovornika saglasila da je sada ključni period za budući razvoj Srbije, posebno kada je reč o nastojanjima da postane punopravna članica Evropske unije.

Američki zvaničnik je obećao kontinuiranu podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, „na svaki način koji učesnici u dijalogu smatraju korisnim“ i istakao da će SAD nastaviti da pružaju podršku naporima Srbije za pridruženje EU, dodaje se u saopštenju.

Vučić i Palmer su se saglasili da su miroljubivi razgovori Beograda i Prištine i puna primena postignutih dogovora ključni za postizanje održivog rešenja.

Srpski predsednik i američki zvaničnik su, takođe, naglasili važnost dobrosusedskih odnosa u regionu, a, kako se navodi u saopštenju, razgovarali su i o važnosti „dugotrajnog prijateljstva Srbije i Sjedinjenih Američkih Država i posvećenosti dveju zemalja da dalje razvijaju svoje bilateralne odnose“.

Premijerka Ana Brnabić danas je u razgovoru s Palmerom izrazila snažan protest povodom hapšenja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića i napada prištinske policije na srpske zvaničnike, civile i novinare.

Brnabić je rekla da Srbija od međunarodne zajednice očekuje osudu nasilja prištinskih bezbednosnih snaga, saopštila je kancelarija vlade Srbije.

Palmer je rekao da je prevashodni interes SAD da se očuva mir, stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana i izrazio nezadovoljstvo zbog nedavnih incidenata na Kosovu, navodi se u saopštenju.

Brnabić je rekla da je Srbija ispunila sve preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma i da isto očekuje i od Prištine. Ona je istakla važnost formiranja Zajednice srpskih opština i dodala da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom.

Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD prethodno je boravio u BiH.