Haradinaj: Ugroženi međuinstitucionalni odnosi i poverenje

Protest učenika škole Mehmet Akif nakon hapšenja njenih učitelja i nastavnika, Priština

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u sredu da su usled hapšenja i deportacije šestorice turskih državljana na Kosovu ugroženi međuinstitucionalni odnosi i poverenje, s obzirom da o tome nije bio ranije informisan.

Predsedništvo Skupštine Kosova usvojilo je zahtev 40 poslanika opozicije da se vanredna sednica o hapšenju i deportaciji turskih državljana na Kosovu održi danas u 14 časova, kazao je potpredsednik Skupštine nakon zasedanja predsedništva, Džavit Haljiti.

Premijer je kazao da su kosovske vlasti nakon ovog slučaja bile u komunikaciji sa institucijama Evropske unije i Vašingtonom, uverivši ih da će se svaka procedura nakon ove "nesreće" biti naprednija kada je u pitanju garantovanje ljudskih prava u svakoj situaciji.

"Važno je da dokažemo našu ozbiljnost bez obzira kroz šta prolazimo", kazao je Haradinaj na konferenciji za medije nakon sastanka vlade.

Na sednici vlade, Haradinaj je potvrdio ostavku ministra policije i to da je razrešio dužnosti šefa kosovske Obaveštajne agencije Dritona Gašija. Za ovog drugog međutim, još nije stigla saglasnost od razrešenja od strane predsednika Kosova, budući da direktora te agencije imenuju i razrešuju zajedno predsednik i premijer Kosova.

Haradinaj nije hteo da govori o tome kakva će biti odluka kosovskog predsednika.

Ramuš Haradinaj je takođe prokomentarisao i odluku Burundija da povuče priznanje nezavisnosti Kosova, navodeći da ne zna šta je doprinelo takvoj odluci te zemlje.