Vučić: Brutalna provokacija, Đurić je poštovao proceduru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je hapšenje direktora Kancelarije za Kosovo Marka Đurića u Mitrovici „brutalnom provokacijom, činom bezumlja i najtežim kriminalnim aktom koji su prištinske vlasti sprovele očigledno podržane od strane nekih zemalja“.

Vučić je rekao da je Đurićev dolazak na Kosovo, u skladu sa sporazumima koje Beograd ima sa Prištinom, tri puta najavljen. Takođe, predsednik Srbije tvrdi da je Srbija poštovala sve bilateralne sporazume i da za Đurićev dolazak nije potrebna dozvola, već samo obaveštenje da će posetiti Kosovo.

Vučić je Kosovo nazvao „terorističkom, banditskom i izmišljenom državom“.

Predsednik je kazao i da su "teroristi oteli Đurića i da će zbog toga odgovarati."

Naveo da je Đurića uhapsila „teroristička banda“, uz direktnu podršku EULEX-a, zato što im se „ne sviđa šta misli“.

Pozvao je građane u Severnoj Mitrovici da budu mirni, i da će Srbija učiniti sve da sačuva spokoj i mir svojih građana."

„Srbija nikome neće da preti, ali neće nikome dozvoliti da uništi njen narod. To je naša jasna i nedvosmislena poruka. Onaj ko misli da oružjem može da upada na sever Kosova i krši Brisleski sporazum, Srbija to neće dopustiti. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, ali nikome nećemo dozvoliti da ugrozi bezbednost naših građana“, rekao je Vučić.

Dodao je da je obavešten o nameri Srpske liste da napusti Vladu Kosova, i da je njegov savet da o tome odluče „hladne glave“.

„Što se nas tiče nastavka Briselskog dijaloga, besmislemo je danas govorti o tome, i o tome ćemo odlučivati hladne glave, ali će svi postulati i polazne osnove sada biti drugačije“, dodao je Vučić.

Srpski predsednik obratio se javnosti nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.