Telenor prodao kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi grupi PPF

Poslovnica Telenora, Beograd

Norveška Telenor grupa prodala je svoje poslovanje u centralnoj i istočnoj Evropi grupi pod nazivom Prvi privatizacioni fond - PPF po ceni od 2,8 milijardi evra, navele su u svojim saopštenjima učesnice u toj transakciji.

Prodate su mobilne operacije Telenora u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji, kao i provajderi tehničkih usluga Telenor Common Operation (TnCo), koji su svi u potpunosti u vlasništvu Telenor grupe.

Na interenet stranici PPF-a, kupca dela poslova Telenora, navodi se da je reč o najvećoj investicionoj grupi u centralno-istočnoj Evropi koja ulaže u bankarstvo, finansiranje privatnih lica, nekretnine, rudarstvo i telekomunikacije.

Vlasnik kompanije, čije je sedište u Holandiji, je državljanin Češke Petr Kelner koji s procenjenim bogatstvom od 13 milijardi dolara važi za najbogatijeg čoveka u Češkoj.

Predsednik i generalni direktor Telenor grupe Sigve Breke izjavio je, nakon objave o prodaji dela Telenorovih operacija, da veruje da je PPF dobar novi vlasnik.

"Strategija Telenor Grupe bazira se na rastu, efikasnosti i simplifikaciji poslovanja. Prodajom regiona centralne i istočne Evrope pravimo važan korak u pojednostavljivanju i fokusiranju Telenorovog portfolija na regione gde vidimo najjači potencijal za kreiranje vrednosti. Nakon ove transakcije, Telenor će imati integrisane fiksne i mobilne operacije u Skandinaviji, i jake mobilne pozicije u Aziji", rekao je on.

Jirgen C. Arenc Rostrup, izvršni direktor finansija Telenor grupe, izjavio je da su "zadovoljni današnjom transakcijom i to ne samo zbog profesionalnog odnosa koji je PPF pokazao tokom procesa".

Erik Best, američki novinar koji u Češkoj od ranih devedesetih prati ekonomske i političke teme kaže za RSE da je PPF kompanija koja svoje poslove razvija u mnogim državama sveta – uključujući i Rusiju i Kinu.

"U Sjedinjenim Američkim Državama angažovana je u poslovima telefonije. U Češkoj se bavi poslovima bankarstva i u vlasništvu ima dve banke – Erbanku i PPF banku. Takođe je i jedan od najvećih zajmodavaca, a ime kompanije koja se bavi tim poslom je Homecredit. Vlasnik je i drugog po veličini mobilnog operatera čiji je naziv O2, koji pak ne treba mešati sa španskim operaterom istog naziva. U Rusiji trenutno smanjuju obim poslova, a jedan od glavnih kojim se bave je davanje zajmova – kroz Homecredit preduzeće. Aktivni su u Kini i tamo su koncentrisane njihove mnoge aktivnosti s obzirom na to da se radi o tržištu u razvoju. Rade na širenju poslovanja u Vijetnamu i Indiji. Jednom rečju, bave se bankarstvom, telekomunikacijama, zajmovima. U Češkoj su još aktivni u sferi interneta – odnosno vlasnici su kablovske infrastrukture kojom se signal rasprostire širom zemlje", kaže Best za RSE.

Best: PPF u Rusiji smanjuje obim poslova, a jedan od glavnih kojim se bave je davanje zajmova

Naš sagovornik navodi da se u češkoj javnosti i dalje spekuliše o konkretnim interesima PPF-a za širenje na podučje centralne i istočne Evrope, navodeći kao mogućnost integraciju telefonije i televizije.

"Ovde u Češkoj vlada mišljenje da su zainteresovani za Telenor kao rezultat težnje da obezbeđuju sadržaje koji će se plasirati na televizijama koje takođe uzimaju u vlasništvo. Nekada su držali najveću privatnu televizijsku stanicu u Češkoj, prodali su je, ali se sada ponovo javila mogućnost da će je otkupiti od aktuelnih američkih vlasnika. Sinergija vlasništva nad telefonskim kompanijama koje distriburiaju signal i kompanijama koje proizvode televizijski sadržaj je postala rastuća tendencija. Mada, niko nije tačno siguran koja im je namera – ja govorim o pretpostavci koja figurira u Češkoj".

Trenutno razvijaju veliki posao u Kini, a to im je omogućeno jer su postali veoma bliski sa predsednikom Češke Republike Milošem Zemanom. On je pak preuzeo na sebe da promoviše PPF u toj zemlji, navodi naš sagovornik.

"To je dospelo do nivoa gde se spoljna politika Češke u neku ruku promenila i ta zemlja je postala jedna od značajnih podržavalaca Kine. Uprkos tome što je poznato da je Češka članica NATO-a i Evropske unije. Sada je međutim u neku ruku postala proruski i prokineski orijentisana što je posledica poslovnih interesa Petra Kelnera, vlasnika PPF-a", navodi Erik Best.

Govoreći o većinskom vlasniku PPF-a Petru Kelneru, Best navodi da je prešao put od prodavca računara do najbogatijeg biznismena u Češkoj.

"Prema časopisu Forbs 88. najbogatija osoba na svetu. Mislim da je, prema poslednjih podacima, njegovo bogatstvo procenjeno na 13 milijardi dolara. Počeo je kao prodavac računara u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Uvozio ih je u momentu kada ih je bilo jako malo na tržištu i prodavao kupcima. Međutim, do uspeha stiže kada je osnovao fond za privatizaciju i otuda i ime PPF. Novac je zaradio tako što je kupovao akcije od građana Češke koje su im pripadale u procesu privatizacije. Temeljem tadašnjeg zakona uspevao je da akumulira akcije i na taj način stekne vlasništvo nad čitavim kompanija. Tako su Kelner, ali i drugi u Češkoj, uspevali da, od primera radi prodavaca računara postanu najbogatiji ljudi u državi", zaključuje američki novinar Erik Best.

Norveški Telenor je u Srbiji poslovao od 2006. godine kada je za 1,5 milijardi evra kupio preduzeće Mobi 063. Ta kompanija je nastala iz preduzeća Mobtel, nekada u vlasništvu Bogoljuba Karića, kome je 2005. Vlаdа Srbije oduzelа licencu zа obаvljаnje telekomunikаcionih delаtnosti usled neisplаćenih dividendi držаvi Srbiji devedesetih godina.