Slučaj ubistva novinara: Moguć kolaps vladajuće slovačke koalicije

Svijeće i cvijeće za ubijenog novinara Jana Kucijaka, Bratislava

Pritisak unutar manjeg partnera u slovačkoj vladajućoj koaliciji, Slovačkoj nacionalnoj stranci (SNS), da se povuče iz Vlade raste nakon ubistva istraživačkog novinara i njegove djevojke, prenijeli su slovački mediji.

Kolaps koalicije, koja je sastavljena od tri političke stranke, mogao bi da pokrene proces novih izbora.

Dvojica slovačkih zvaničnika, čija se imena nalaze u posljednjem izvještaju novinara Jana Kucijaka, koji se bavio otkrivanjem prevara i kronizma, u srijedu su podnijeli ostavke dok čekaju ishod istrage o ubistvu.

Nove ostavke su uslijedile nakon što je funkciju napustio ministar kulture Marek Madarič, dugogodišnji član stranke slovačkog premijera Roberta Fica.

Informativna internet stranica Aktualiti.sk, za koju je Kucijak radio, prenijela je da je SNS pokrenuo inicijativu da se otpuste ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinak i šef policije Tibor Gašpar, ali da nije bilo uspjeha.

Lideri stranke će se sastati u četvrtak da bi razmotrili sljedeće korake, koji bi mogli da vode ka odluci o napuštanju vladajuće koalicije ukoliko Kalinak i Gašpar ostanu na svojim pozicijama.

U posljednjem izvještaju Kucijak je naveo da su sekretar nacionalnog savjeta Vilijam Jasan i pomoćnik premijera Marija Troskova navodno bili povezani sa jednim italijanskim biznismenom prije nego što su počeli da obavljaju funkcije u Vladi Slovačke.

Kucijak nije ukazao na bilo kakve prekršaje bilo koga od njih dvoje, a oboje su u pismima ostavki negirali bilo kakvu povezanost sa ubistvom. Kucijak i njegova djevojka su ubijeni prošlog vikenda.