Otpad kod Obrenovca kancerogen

Vaš browser nepodržava HTML5

Otpad otkriven kod Obrenovca kancerogen, istraga u toku

Otpad, otkriven u selu Vukićevica kod Obrenovca, opasan je i kancerogen, izjavio je saradnik Instituta MOL, Ilija Brčeski.

Brčeski je novinarima rekao da je analiza pokazala da je 11 uzoraka kancerogeno i toksično. Četiri uzorka su, kako je rekao, "inertna", što znači da takav otpad mora da se prerađuje. Međutim, i on ne sme protivzakonito da se odlaže.

Utvrđeno je da u otpadu ima benzola, benzena i trihloretilena koji su sporo razgradivi. Reč je o industrijskom otpadu, a istraga će utvrditi čiji je i kako je tu dospeo.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan, koji je sa novinarima obišao selo u kome je skladišten otpad, rekao je da je Srbija veoma zagađena zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca.

"Nadam se da smo sprečili katastrofu i jedva čekam da se završi istraga i da se utvrdi odakle je stigao otpad", rekao je Trivan.

Tužilaštvo radi na slučaju. Kazna za ovakva krivična dela može biti minimalno novčana, maksimalno pet godina zatvora.

Prema rečima predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića, protivzakonito odlaganje otpada u Vukićevici otkriveno je 1. avgusta, na osnovu prijave građana.

Meštani se trenutno snabdevaju vodom iz cisterni sve dok ne budu završene kompletne analize.

Čim je utvrđeno da je reč o opasnom otpadu, vlasnik firme "Nitor trans" Z. M. je uhapšen budući da je 25 tona otpada smeštenog u 89 buradi pronađeno na njegovoj privatnoj parceli.