Kuburović: Ajaz izručen jer nije bilo pravnog leka

Nela Kuburović, ministarka pravde Srbije

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je Kurd Dževdet Ajaz izručen Turskoj, jer je odluka o njegovom izručenju bila konačna i nije bilo pravnog leka za njeno poništavanje.

Turski državljanin, Kurd Dževdet Ajaz koji je u Turskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog rušenja ustavnog porteka sinoć je izručen Turskoj i pored preporuke Komiteta UN protiv torture da se Srbija uzdrži od izručenja jer postoji rizik da bi mogao biti izložen torturi u matičnoj zemlji.

Kuburović je rekla da je odluka o izručenju Ajaza doneta pošto je turskom državljaninu odbijen zahtev za azil i pošto su ispunjeni svi uslovi za izručenje.

Ministarka je ponovila da je preporuka Komiteta UN protiv torture da se Srbija uzdrži od izručenja Ajaza stigla nakon donošenja odluke o izručenju i izrazila uverenje da Srbija neće snositi posledice.

"Ne postoji odluka, postoji preporuka koja je stigla nakon što je doneta odluka o ekstradiciji. Rešenje o izručenju je konačno i ne postoji mogućnost da se poništi rešenje. Rešenje je doneto i dato nadležnim organima da ga sprovedu", rekla je Kuburović.

Nela Kuburović je istakla da u ovom slučaju "ne postoji pravni lek koji može da poništi rešenje" i dodala da podnošenje žalbe "ne odlaže izvršenje rešenja ekstradicije".

"Srbija je učinila sve što je bilo u skladu sa zakonskim mogućnostima, ispitala da li su postojali uslovi za izručenje, da li je bilo prepreka za sprovođenje rešenja... Ministarstvo dalje nema uvid u to šta se dešava sa licem, to je u nadležnosti Interpola", kazala je ministarka pravde i dodala da je postupak sproveden na osnovu bilateralnog ugovora sa Turskom.

Odgovarajući na pitanja novinara ona je negirala da je reč o političkoj odluci.

Odluku Srbije kritikovale su Ujedinjene nacije i grupe za ljudska prava.

Prema tumačenju UNHCR-a nadležni sud u Srbiji do ovog trenutka nije doneo odluku o zahtevu za azil turskog državljanina Dževdeta Ajaza, ocenila je u izjavi za RSE predstavnica za medije UNHCR-a u Srbiji Mirjana Milenkoviski.