Generalna skupština UN: 128 za rezoluciju o Jerusalimu

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je rezoluciju o Jerusalimu, kojom se traži povlačenje odluke o priznanju Jerusalima za glavni grad Izraela, koju su podržale 128 članica svetske organizacije.

Devet država glasalo je protiv, dok je 35 bilo uzdržano, a 21 nije uopšte glasala.

Osim Sjedinjenih Država i Izraela, protiv Rezolucije bili su: Gvatemala, Honduras, Togo, Mikronezija, Nauru, Palau i Maršalska ostrva.

Među uzdržanima su bili: Argentina, Australija, Kanada, Hrvatska, Češka Republika, Mađarska, Letonija, Meksiko, Filipini, Rumunija i Ruanda.

Ukrajina, koja je podržala predlog Rezolucije u Savetu bezbednosti, bila je među 21 zemljom koja nije glasala.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli kazala je da će se "ovo glasanje pamtiti".

"Nikakvo glasanje u UN-u neće promeniti odluku SAD da premesti svoju ambasadu u Jerusalim", rekla je Hejli, istakavši da će Vašington "pamtiti dan u kojem je napadnut u Generalnoj skupštini samo zbog korišćenja svog prava koje ima kao i svaka druga suverena zemlja".

"Pamtićemo to kada budemo ponovo pozvani da damo najveći svetski doprinos UN-u i pamtićemo kada nas toliko mnogo zemalja proziva, kao što često radi, da platimo čak i više, i da utičemo u njihovu korist", rekla je američka ambasadorka.

Ona je ocenila da će ovo glasanje uticati na to kako Amerikanci gledaju na UN i na zemlje koje ne poštuju SAD. Ponovila je da odluka o preseljenju ambasade ne određuje unapred pitanje finalnog statusa Jerusalima, niti granice grada.

"Ova odluka ne isključuje rešenje (prema modelu) dve države ako se strane tako dogovore. Ta odluka nije napad na mirovne napore. Odluka predsednika više odražava volju američkog naroda i naše pravo kao zemlje da izaberemo lokaciju naše ambasade", rekla je Niki Hejli.

Uoči glasanja američki predsednik Donald Tramp pretio je članicama UN-a koje budu glasale protiv da će im ukinuti finansijsku pomoć, a Niki Hejli je poslala pismo u kojem je navela da joj je Tramp tražio da beleži imena zemalja koje glasaju za rezoluciju.

Hejli je pretnje i u sredu i u četvrtak ponovila na Tviteru.

Ambasadorica Hejli se nakon glasanja ponovo oglasila na Tviteru porukom da je "65 država odbilo da glasa protiv SAD-a, dok je 128 glasalo protiv nas".

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa je nakon glasanja rekao da je ovo "pobeda za Palestinu", preneo je Rojters.

Palestinci su pozvali predsednika SAD-a Donald Trampa da prihvati rezltat glasanja u Generalnoj skupštini UN-a.

Zemljama koje su glasale "za" zahvalio se visoki savetnik palestinskog predsednika Nabil Abu Rudejne, rekavši da su se tako izjasnile uprkos svom pritisku kojem su izložene.

Palestinski mirovni pregovarač Saeb Erekat ocenio je da je donesena odluka "vrlo važna jer svet kaže da je saopštenje predsedika Trampa u očima međunarodne zajednice ništavna i nepravedna odluka".

"Mi kao Palestinci smo počeli da delujemo", rekao je Erekat, objasnišvi da pod vođstvom predsednika Mahmuda Abasa sarađuju s arapskim i svetskim liderima da se osnuje međunarodni komitet za mir i osnivanje države Palestine u granicama pre rata 1967. godine, kada je Izrael osvojio pojas Gaze i Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom.

Erekat je ocenio da je vreme da svet prizna Palestinu u tim granicama.

Izrael je, pak, odbacio glasanje u Ujedinjenim nacijama. "Istovremeno, zadovoljni smo da veliki broj zemalja nije glasao za tu odluku", navodi se u saopštenju iz kabineta premijera Benjamina Netanjahua.

"Izrael zahvaljuje predsedniku Trampu zbog nedvosmislene pozicije u korist Jerusalima, kao i zemljama koje su glasale zajedno sa Izraelom i istinom", dodaje se u saopštenju.

Pre glasanja u četvrtak izraelski premijer Benjamim Netanjahu je za UN rekao da je to "kuća laži".

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je očekivanje da će Donald Tramp povući bez odlaganja svoju "nesrećnu odluku" o Jerusalimu nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, javio je Rojters.

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je da su članice UN-a pokazale da "dignitet i suverenitet nisu na prodaju" glasanjem za rezoluciju kojom se poziva SAD da povuče priznanje Jerusalima za prestonicu Izraela.

Čavušoglu je rekao da se Turska, Palestina i drugi kosponzori zahvaljuju svakoj zemlji koja je podržala rezolucija u Generalnoj skupštini UN-a.

Francuski ambasador pri UN-u Fransoa Delatr saopštio je da je "današnja rezolucija samo potvrdila važnost odredbi međunarodnog prava o Jerusalimu. "Ovo glasanje ne sme da deli ili isključuje", rekao je.

Australijska ambasadorka pri UN-u Džilijan Bird kazala je da njena zemlja želi da SAD nastavi da igra konstruktivnu ulogu u uspostavljanju mira. Odluku Australije da se uzdrži od glasanja objasnila je stavom da "ne želimo da vidimo nijednu stranu izolovanu u ovom procesu".

Vaš browser nepodržava HTML5

Palestinski ambasador u BiH: Jerusalem je crvena linija

Nacrt rezolucije je reafirmisao deset ranijih rezolucija Saveta bezbednosti UN-a o Jerusalimu koje datiraju još od 1967, uključujući i zahtev da odluka o konačnom statusu grada mora biti donesena u direktnim pregovorima između Izraela i Palestinaca.

Takođe se "zahteva da se sve države pridržavaju rezolucija Saveta bezbednosti koje se tiču svetog grada Jerusalima i da se ne priznaju bilo kakve mere koje su suprotne takvim rezolucijama".

Status Jerusalima je u srcu izraelsko-palestinskog konflikta. Izrael je okupirao istočni deo Jerusalima na koji Palestinci polažu pravo u ratu 1967. i smatraju grad svojom nepodeljenom teritorijom.

Sjedinjene Države su, izuzimajući Izrael, ostale praktično izolovane nakon što je Tramp doneo odluku da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela, nakon čega su usledili protesti širom Bliskog istoka.