Amnesti: Ruski zakon ozbiljan udarac na medije

Denis Krivošejev

Amnesti internešnal (AI) osuđuje potez Rusije, čiji su poslanici glasali za nacrt zakona kojim se strani mediji mogu označiti kao "strani agenti", rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) zamenik direktora Amnestija za Evropu i centralnu Aziju Denis Krivošejev.

Zakon sada treba da bude podvrgnut glasanju u gornjem domu parlamenta, nakon čega treba da ga potpiše predsednik Vladimir Putin da bi stupio na snagu.

Krivošejev ocenjuje da je u pitanju "represivno zakonodavstvo" koje će pooštriti i tako represivan odnos Kremlja prema slobodnoj štampi.

"Ovo je zakon čija je namera da utiče na preostale slobodne glasove u Rusiji. Neki od njih su strani mediji koji su imali ruske servise, a neki su bili inicijalno ruski mediji koji su bili prinuđeni da se izmeste iz Rusije kako bi bili manje izloženi ograničenjima u Rusiji. Sada su, po ovom zakonu, da tako kažem i oni na liniji vatre", navodi Krivošejev.

"Ovaj zakon je osmišljen kao mera restrikcije medija. Ozbiljno će uticati na one koji pod njega podpadnu. Ovo je ozbiljan udarac za medijske slobode u Rusiji iz više razloga, a prvi je što je to već oprobana metoda. Namera je da se označe oni koji u Rusiji rade nezavisno. Videli smo to već sa nevladinim organizacijama", ističe zamenik direktora Amnestija za Evropu i centralnu Aziju.

"Radio Slobodna Evropa je svestan odluke ruske Dume kojom se strani mediji mogu označiti kao 'strani agenti' ", navodi se u izjavi Radija Slobodna Evropa.

"Nećemo spekulisati o narednim potezim koje Rusija može preduzeti, odnosno kako će se odluka odraziti na nas."

"Nije korektno glasanje posmatrati kao 'recipročan' odgovor na zahteve s kojima se suočavaju neki ruski mediji u Sjedinjenim Državama."