Brnabić: Želimo da zadržimo poseban odnos sa RS

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija želi da zadrži posebne odnose sa Republikom Srpskom.

Ona je posle zajedničke sednice vlada Srbije i RS u Beogradu, kazala i da je u toku rad na Deklaraciji o opstanku srpske nacije i izrazila nadu da će njen tekst uskoro biti predstavljen.

"Na deklaraciji se radi, to je veliki timski rad u kome učestvuju kabineti predsednika Srbije i RS, kabineti predsednika vlada, akademici, profesori, organizacije civilnog društva. Stvari idu svojim tokom, važno je da imamo ozbiljan pristup kako da za buduće generacije možemo da učvrstimo odnose", kazala je premijerka Srbije.

Govoreći o rezultatima današnje zajedničke sednice, Ana Brnabić je kazala da su potpisana četiri konkretna sporazuma o saradnji Srbije i RS.

"Dugo smo radili na pripremi zajedničke sednice jer ona nije bila protokolarna, već postoje konkretni projekti i predlozi stvari na kojima već radimo i radićemo u budućnosti. Trudićemo se da redovnije održavamo ove sednice jer postoji puno stvari koje nas povezuju", kazala je Ana Brnabić.

Ona je navela i da će vlada na čijem je čelu nastaviti da intenzivno razvija saradnju sa RS.

"Mi cenimo ovu saradnju, to je važno za sve naše građane. Garantujem da će i u mandatu ove vlade ta saradnja biti intenzivno razvijana i da ćemo nastaviti da podržavamo projekte RS", kazala je Ana Brnabić.

Predsednica Vlade RS Željka Cvijanović kazala je da je na današnjoj sednici usvojeno 30 zaključaka.

"Pokazali smo naš odnos prema zajedničkim projektima. Usvojili smo plan za razvoj Podrinja, koji predstavlja razvojnu šansu i za RS i za Srbiju. Zahvalna sam što je Srbija finansijski podržala realizaciju suštinski važnih projekata u lokalnim zajednicama u RS ali u pojedinim opštinama u Federaciji u kojima žive povratnici", kazala je Željka Cvijanović.

Upitana kada bi Deklaracija o opstanku srpske nacije mogla da se nađe pred parlamentima RS i Srbije, ona je kazala da je bolje da njen tekst bude kvalitetan nego da se žuri sa usvajanjem.