Ananije Nikić u Rusiji dobio 'neku vrstu političkog azila'

Sa suđenja za "državni udar" u Podgorici 26. oktobra 2017.

Crnogorski državljanin Ananije Nikić protiv, službeni prevodilac opzicionog Demokratskof fronta (DF), protiv koga crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) vodi odvojen postupak, u procesu za terorizam na dan izbora prošle godine 16. oktobra, neće iz Moskve biti izručen Crnoj Gori potvrđeno je RSE u Ministarstvu pravde.

Portparolka ministarstva Đina Popović:

"Ministarstvo pravde Crne Gore obaviješteno je da je Nikić Ananije, čije je izručenje zatraženo molbom od 6. aprila ove godine dobio neku vrstu političkog azila, zbog čega nije moguće udovoljiti molbi za izručenje"

Specijalno državno tužilaštvo vodi odvojen postupak protiv Ananija Nikića zbog osnovane sumnje da je učestvovao u pripremanju terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine.

Prema dosadašnjim informacijama, sa tim slučajem ga povezuje sastanak u Beogradu sa bivšim službenikom srpskog DB Slavkom Nikićem koga je trebalo da vrbuje za akcije u Crnoj Gori. Tom sastanku je prisustovao i nepoznati Rus.

Prema informacijama crnogorskih istražitelja, Nikić je Crnu Goru napustio 9. novembra prošle godine, a u februaru ove godine za njim je raspisana crvena međunarodna potjernica.

Drugog aprila je uhapšen je u regiji Rostov u Rusiji i određen mu je ekstradicioni pritvor. Nakon nekoliko mjeseci provedenih u pritvoru Nikić se našao na slobodi, uz obavezu da ne smije da napusti teritoriju Rusije i da redovno treba da se javlja njihovim vlastima.

SDT je 6. Aprila ove godine traŽilo od Rusije njegovo izručenje.

U Podgorici se pred Višim sudom, krivičnim vijećem sudije Suzane Mugoše, sudi se grupi od 14 osoba koja se terete da su pripremali terorističke napade nakon zatvaranja biračkih mjesta 16. oktobra 2016.

Na čelu te grupe su Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov. Sudi se i Andriji Mandiću i Milanu Knezevicu liderima opozicionog DF, po optužnici koju je nakon šest mjeseci istrage SDT podiglo protiv četrnaest okrivljenih, dok je postupak protiv Nikića razdvojen.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa, koji su dalji koraci specijalnog tužioca u slučaju Ananija Nikića nakon vijesti iz Moskve, Radiju Slobodna Evropa je u odgovoru saopšteno da 'razmataraju mogućnosti."