Profesori prava otvorili dijalog o Kosovu

Vaš browser nepodržava HTML5

Prvi okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu

Unutrašnji dijalog o Kosovu, koji je inicirao predsednik Srbije, formalno je počeo okruglim stolom akademske zajednice, odnosno profesora prava sa univerziteta.

Dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović izjavio je da smatra da je "fatalistička floskula" da je Kosovo izgubljeno.

"Nije dok ima 120.000 srpskog stanovništva. Možda je Kosovo manje izgubljeno od srpskog sela. Mi na Kosovu imamo stanovništvo i to je kapital i blago koje Srbija treba da neguje", ocenio je Avramović.

Avramović je rekao i da ono što je Srbija mogla dobiti u vreme Slobodana Miloševića nije mogla u vreme Vojislava Koštunice, dodavši da, „što vreme više prolazi, Srbija ima sve manji manevarski prostor kada je u pitanju Kosovo“.

Prema rečima dekana Pravnog fakulteta u Prištini sa sedištem u Severnoj Mitrovici Vlade Mihajlovića ustavna rešenja moraju Kosovo da tretiraju kao pokrajinu, i šta god da se bude dešavalo u vezi sa izmenama Ustava, Srbi na Kosovu bi trealo da računaju na neku vrstu "funkcionalne autonomije", odnosno više od lokalne zajednice, a manje od države.

Dekan Pravnog fakulteta Univerzitata Union Nebojša Šarkić smatra da bi trebalo krenuti od minimuma konfederativnog uređenja pod okriljem evropske porodice, i da Srbija ne bi smela da polazi od minimalističkih koncepata.

Dekan Pravnog fakulteta na Univerzitetu Džon Nezbit Živko Kulić rekao je da Beograd ne treba da čini nove ustupke, posebno ne na račun teritorijalnog integriteta.

„Nikakva Evropska unija, fotelje..nisu vredni nijedne freske ni manastira na Kosovu i Metohiji", rekao je Kulić.

Prema njegovim rečima, iz Ustava Srbije se ne smeju brisati odredbe o Kosovu.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ocenio je da su prva izlaganja pokazala da nije sve crno-belo, a da su ovde nijanse izuzetno važne.