Sinđelić: Ristić mi je govorio da će Đukanović biti ubijen

Aleksandar Sinđelić, svjedok saradnik Tužilaštva dolazi u Viši sud 27.oktobra 2017.

Svjedok saradnik crnogorskog specijalnog tužilaštva u predmetu protiv optuženih za umiješanost u pokušaj terorizma na dan izbora prošle godine, Saša Sinđelić rekao je u petak u nastavku svjedočenja da mu je Nemanja Ristić iz Beograda oktobra prošle godine govorio da će u Crnoj Gori biti sukoba, nereda, pucnjave, i da će tadašnji premijer Milo Đukanović biti ubijen.

"Ristić mi je govorio da će biti sukoba, nereda, pucnjave, da će Djukanović biti ubijen", kazao je Sinđelić u nastavku svjedočenja u Višem sudu u Podgorici, odgovarajući na pitanja tužilaštva.

Objasnio je da ne zna odakle Ristiću ta saznanja, "jer on nije imao kontakte sa "Edijem" Eduardom Šišmakovim koga je svjedok saradnik označio za glavnog organizatora, inspiratora i finansijera navodnog pokušaja terorizma u Crno Gori, oktobra prošle godine.

"Ristić nije imao veze s Edijem… Ne znam odakle mu ta saznanja… Govorio je da ih ima od ljudi iz Crne Gore, jer su "Zavetnici" (pokret u Srbiji čiji je Ristić član), već bili u Crnoj Gori", naveo je ključni svjedok crnogorskog tužilaštva.

Ristić je jedan prema optužnici jedan od optuženih za pokušaj puča, osmišljen i rukovođen od strane dvojice Rusa, kome se sudi u odsustvu, jer je Srbija njega i takođe optuženog Nemanju Ristića, odbila da izruči Crnoj Gori.

Sinđelić je u jučerašnjem svjedočenju optuženog ruskog državljanina Eduarda Šišmakova, označio za organizatora, a danas je precizirao da je "jedan od osnovnih razloga" plana za Crnu Goru bio njen ulazak u NATO".

"Ako uzmu Crnu Goru, uzeće posle i Srbiju", citirao je Sinđelić Edija i dodao da je njegov lični motiv da se pridruži bio ideološke prirode i protivljenje NATO-u koji je, naveo je, bombardovao Srbiju.

Detaljno je pobrojao opremu koju mu je Šišmakov naručio da nabavi i naveo da su tu opremu nekada koristili pripadnici britanskih specijalaca-SAS-a.

Naveo je da je od Šišmakova zadužen da nabavi specijalne uniforme bez oznaka, specijalne zaštitne naočare, gas maske, ruksake sa vodom, fantomke, lisice, futrole za pištolje, bokseve, metalne palice, suzavce i drugo.

Ranije je saopštio da je opremu koju je nabavio za sprovđenje plana nasilne smjene vlasti u Podgorici nakon što je propao, predao srpskoj Bezbjednosno-informativnoj agenciji (BIA), kojoj je predao i 125.500 eura, koje je dobio od organizatora.

Sinđelić je optužio lidere opozicionog Demokratskog fronta da su finansirani novcem iz Rusije odakle su imali pomoć za realizaciju plana "nasilne smjene kriminalne vlasti i uvodjenja vanrednog stanja u zemlji".

U Višem sudu u Podgorici se sudi grupi od 14 državljana Rusije, Srbije i Crne Gore, optuženim za umiješanost u navodni pokušaj terorizma na dan prošlogodišnjih, parlamentarnih izbora, a s ciljem nasilne smjene vlasti i sprječavaja zemlje da se pridruži NATO-u.