Građani i novinari u borbi za slobodu medija u Srbiji

Slaviša Lekić, Danica Vučenić, Teofil Pančić, Jovana Marović, Vukašin Obradović i Dinko Gruhonjić na tribini u Kragujevcu

Grupa za slobodu medija i Nezavisno društvo novinara Vojvodine organizovali su sinoć u Kragujevcu tribinu “Dozvola za mrak”, na kojoj je zaključeno da je u borbu za slobodu medija u Srbiji neophodno šire uključivanje građana.

Učesnici skupa su poručili da je veoma važno i da međunarodna zajednica ukaže domaćim vlastima da je neophodno da obezbedi ambijent za nesmetan rad novinara i medija koji su kritički nastrojeni prema vlasti.

Vukašin Obradović, vlasnik i urednik nedavno ugašenih “Vranjskih” ocenio je da se posle tog događaja i reakcije međunarodnih organizacija “situacija popravila bar za milimetar”, dodajući da će dalja borba protiv medijskog mraka i za slobodu medija u Srbiji zavisiti i od njenih građana, a ne samo od novinara.

“Mislim da ćemo odgovor, pre svega, morati da tražimo od građana. Ako građani, naravno zajedno sa nama, ne pokažu da su im potrebni slobodni mediji i to na jedan vrlo jasan način, mislim da, bez obzira na sve napore grupe od skoro 300 nevladinih organizacija i novinarskih asocijacija, nećemo uspeti u ovoj nameri”, rekao je Obradović.

Vaš browser nepodržava HTML5

Vukašin Obradović: Hoćemo li da pristanemo na ponižavanje?

Novinarka Danica Vučenić je zaključila da je veoma dobro što su se vladavina prava i sloboda govora novinara i medija konačno našli u fokusu međunarodne javnosti, što daje izvesnu nadu za popravljanje medijske situacije u Srbiji.

“Ne mislim da ćemo mi napraviti bilo kakav proboj, ali je jako dobro što su poruke i Evropske unije i američkog predsednika u protekla tri dana bile takve da je na neki način stabilnost došla na drugo mesto, a vladavina prava i sloboda govora i medija, makar na kratko, u javnosti dignute na prvo mesto”, kazala je Vučenić.

Govoreći o medijskoj slici Srbije Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije je istakao da se broj napada na novinare povećavao sa učvršćivanjem vlasti Srpske napredne stranke.

“Kada je 2013. godine Srpska napredna stranka došla na vlast zabeležena su 23 napada na novinare - ili fizički napadi ili pretnje. U prvih osam meseci ove godine već smo zabeležili 54 napada ili pretnje. Skoro ništa od toga nije rešeno. Moj slučaj je rešen zbog toga što sam ja predsednik NUNS, ali više zbog toga što je poruka otišla gore visoko i što sam ja bio u situaciji da tu poruku pošaljem”, rekao je Lekić.

Novinarka Jovanka Marović je ocenila da je medijska situacija u Kragujevcu veoma loša i da se u tom gradu drastično krše medijski zakoni zbog čega su preostali mediji dovedeni do ivice propasti.