Pretnje vojvođanskim organizacijama zbog Katalonije

Novi Sad

Nedeljni referendum o nezavisnosti Katalonije pokrenuo je na akciju više vojvođanskih organizacija i njihove aktiviste, te ponovno otvorio pitanje autonomije Vojvodine izazvavši bes i pretnje srpskih nacionalista, prenosi agencija Fena.

U više gradova Vojvodine, na uredima Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), na dan održavanja referenduma u nedelju izvešene su zastave Katalonije, a pojavili su se i grafiti podrške građanima ove španske regije koji traže nezavisnost.

Predsednik ove stranke Nenad Čanak boravio je na dan referenduma u Kataloniji u kojoj se sastao s predsednicom njihovog parlamenta.

Kako su preneli pojedini vojvođanski mediji, obe strane su izrazile uverenost da je referendum jedan od osnovnih temelja demokratije na kojem građani izražavaju svoju volju.

Zbog podrške građanima Katalonije, LSV i njen predsednik su bili izloženi pretnjama, najizravnije od bivšeg haškog optuženika i čelnika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja.

On je na svom Twitter računu napisao: "U Kataloniji se 'zagužvalo' i španska policija tuče sve redom. Trebali bismo mi Nenada Čanka odmah pretući, pre nego se 'zagužva' u Vojvodini".

Dodao je da "vešajući uporedno katalonske i vojvođanske zastave, Čanak otvoreno pokazuje svoje namere. Trebamo i mi njemu pokazati šta smeramo, da se opameti".

Liga je lideru radikala Vojislavu Šešelju odgovorila da se, "umjesto što se junači, spakuje i vrati u Haški tribunal" da ne bi Srbiju opet izlagao novim problemima i napetostima.

"Šešelja, njegovih pomagača i paravojski, ligašice i ligaši nisu se bojali ni mračnih devedesetih, kada smo od njih čuvali svoje susede u Hrtkovcima i još dvadesetak mesta u Srijemu, ili kada su nam pokušavali prekidati tribine. Da je bilo lustracije, kao što je LSV zahtevala, on i slični njemu bi bili samo deo sramne prošlosti, a ne i sadašnjosti", naveo je među ostalim LSV u saopćenju za javnost.

Zbog napetosti izazvane događajima u Kataloniji, Vojvođanska partija je odložila "Marš 300 vojvođanskih zastava" koji je bio zakazan za četvrtak, 5. oktobar, a u saopštenju su naveli da je, na temelju razmene informacija s Policijskom stanicom Novi Sad zajednički procenjeno da bi bezbednost građana mogla da bude ugrožena.

Vojvođanska partija i Vojvođanski klub su u prethodne tri godine organizovali "Šetnje za Vojvodinu" u povodu događaja od 5. i 6. oktobra 1988. godine, u znak sećanja na tzv. jogurt revoluciju, kada je Miloševićev režim na ulici srušio autonomiju Vojvodine.

Oglasila se i nevladina organizacija "Vojvođanski klub" koja je dala "apsolutnu podršku" građanima Katalonije, osudila španske vlasti zbog upotrebe nasilja i oštro kritikovala vlasti u Srbiji zbog povlačenja poređenja između Katalonije i Vojvodine i optužbi za vojvođanski separatizam.

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić je navela i da su se u Vojvodini pojavile "separatističke grupe i pokreti" zahvaljujući aktuelnim vlastima i njihovom "zatiranju Vojvodine".