Banja Luka: Nastavljen štrajk glađu radnika Željeznica RS

Banja Luka

Na Željezničkoj stanici u Banjoj Luci povećava se broj radnika Željeznica RS koji štrajkuju glađu. Unatoč prijetnji uprave da bi sankcije za štrajk, za koji tvrde da je nelegalan , mogle biti otkazi s posla radnici ne odustaju dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Radnici Željeznica Republike Srpske ušli su u treći dan štrajka glađu, a prvoj destorici pridružilo se još 11 kolega. Istovremeno sve je i veći broj radnika ovog javnog preduzeća koji iskazuju podršku štrajkačima.

Zlatko Marin, jedan od štrajkača kaže da istovremeno raste i pritisak uprave na radnike koji su ili u štrajku ili se sa njima solidarišu.

Navodi da i dalje očekuju da im se obrati neko iz uprave preduzeća kako bi im omogućili normalne uslove za štrajk koji je , ističe uprkos svim tvrdnjama uprave legalan, odnosno organizovan u skladu sa Zakonom o štrajku Republike Srpske.

„ Čekamo da uprava ispoštuje zakon i dodijeli nam prostoriji gdje bi mogli da štrajkujemo . Trenutno se nalazimo u holu željezničke stanice gdje i spavamo a noći su već hladne.

U ime svojih kolegaMarin poručuje da se od štrajka neće odustati dok se ne ispoštuju svi zahtjevi a to jeisplate sva primanja za ovu godinui zdravstveno osiguranje

Štrajkači su očekivali da se u rješavanje njihovih problema uključi i Vlada RS, odnosno ministarstvo saobraćaja. Umjesto resorni ministra Neđe Trninića ocijenio je da su zahtjevi radnika neopravdani , a da su radnici politički izmanipulisani.

Na optužbe ministraMarin odgovara da je jednostavno dokazati da se ne radi o političkoj manipulaciji

Sredstva koja mi tražimo su oko 1,2 miliona KM (cca 600. hiljada eura). Uplatite to pa pogledajte da li smo politički motivisani ili smo primorani na ovaj korak zbog toga što su ugrožene egzistencije naših porodica.

Uprava Željeznica RS u utorak jeuplatila jedan od tri topla obroka koja duguje kako bi pokolebala radnike u štrajku. No po svemu sudeći to ni u kom slučaju neće biti dovoljno da se štrajk obustavi. Željeznice RS krajem avgusta su isplatili julsku platu radnicima a dugovanja iz ove godine su i četiri prevoza.

Jedan od štrajkača danas je ponovo i u entitski paralment predao zahtjeve željezničara.

Štrajk glađu željezničara u Banjaluci bio je i u martu ove godine, ali je nakon obraćanja predsjednika RS Milorada Dodika da će svi njihovi zahtjevi biti ispunjeni i plate redovno isplaćivane prekinut.