Severna Koreja potvrdila test hidrogenske bombe

Kim Džong UN pored uređaja koji su severnokorejski državni mediji označili kao novu hidrogensku bombu

Severna Koreja potvrdila je da je sprovela probu vodonične (hidrogenske) bombe namenjene za novu interkontinentalnu balističku raketu koju već poseduje.

Saopštenje je objavljeno na državnoj televiziji nekoliko sati nakon što je registrovan potres magnitude 6,3 u blizini lokacije gde je sprovedena atomska proba.

„Testiranje hidrogenske bombe koje je naredio severnokorejski lider Kim Džong Un bilo je ’savršeno uspešno’ i predstavlja ’važan’ korak u dovršavanju programa za nuklearno oružje, javila je državna televizija.

Severnokorejska novinska agencija KCNA navodi da je proba sprovedena kako bi se "ispitala i potvrdila tačnost i verodostojnost" tehnologije te zemlje.

Ta proba bi mogla da poveća već velike tenzije na Korejskom polustrvu. Iz Seula je upućen zahtev za ’najsnažniji mogući odgovor’ na severnokorejsku probu, uključujući i nove sankcije Ujedinjenih nacija kojima bi se ta zemlja stavila u ’potpunu izolaciju’.

Inače, Japan je jutros saopštio da su registrovali potres amplitude 6,3 stepena, nakon čega je šef japanske diplomatije Taro Kono rekao da je uzrok proba Severne Koreje.

"Vlada Japana potvrđuje da je izvršena nuklearna proba pošto su proučeni podaci meteorologa i drugih agencija“, rekao je Kondo.

Kineski seizmološki zavod je kao uzrok potresa koji se dogodio označio jaku eksploziju. Inače, potres je detektovan nekoliko sati pošto su objavljene fotografije severnokorejskog lidera Kim Džong Una, koji je prema tvrdnjama državnih medija, bio u blizini novog tipa hidrogenske bombe.

Severnokorejski mediji izvestili su i da se taj uređaj može postaviti na balističku raketu, ali nijednu od ovih tvdrnji nije bilo moguće potvrditi kod nezavisnih izvora.

Ubrzo nakon eksplozije, u Južnoj Koreji je na poziv predsednika Mun Džae Ina, počeo je sastanak zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost

Preliminarni izveštaji Američkog centra za geološka istraživanja pokazuju da se potres od 6,3 stepeni dogodio na dubini od 10 kilometara, što kako navode tamošnji stručnjaci, ukazuje da je reč o najrazornijem nuklearnom testu Severne Koreje do sada.

Poslednju nuklearnu probu Severna Koreja izvršila je septembra prošle godine. Ta zemlja prkosi sankcijama Ujedninjenih nacija i međunarodnom pritisku kojem je izložena zbog razvoja nukleranog oružja i testiranja projektila koji mogu doseći kopno Sjedinjenih Država.