Zaev i ambasadorka Srbije: Iskreno prijateljstvo Srbije i Makedonije

Makedonski premijer Zoran Zaev i ambasadorka Srbije Dušanka Divjak-Tomić ocenili su da izmedju dve zemlje postoji iskreno prijateljstvo, kao i da postoje realni osnovi za produbljavanje odnosa .

Zaev se sastao s ambasadorkom Srbije posle njenog povratka u Skoplje, pošto je Srbija 20. avgusta povukla sve osoblje iz Ambasade na konsultacije. Predsednik Aleksandar Vučić je dan kasnije rekao da je to učinjeno jer su nadležni organi pružili dokaze o veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv organa i institucija Srbije.

Zaev je na sastanku sa Divjak-Tomić rekao da je Vlada Makedonije opredeljena da razvija dobrosusedske odnose i da "kroz proaktivnu ulogu u regionalnoj saradnji" doprinese evroatlantskim perspektivama celog regiona, saopštila je Vlada Makedonije.

"Republika Srbija je tradicionalni projatelj Republike Makedonije i usmereni smo samo prema pozitivnim odnosima, koji će doprineti i bilateralnim odnosima i na regionalnom planu", rekao je Zaev u razgovoru s ambasadorkom Srbije u Skoplju.

Srpska ambasadorka Divjak-Tomić je izrazila zahvalnost na konstruktivnosti premijera Zaeva za unapredjenje saradnje Makedonije i Srbije, kao i za iskren i otvoren pristup rešavanju otvorenih pitanja, navodi se u saopštenju.

"Prenosim pozitivnu i konstruktivnu atmosferu iz Srbije za dalju blisku saradnju. Isto tako prenosim i zahvalnost za podršku Vlade Makedonije da sedište Transportne zajednice bude u Beogradu. To što je generalni sekretar Transportne zajednice iz Makedonije samo je potvrda opredeljenja dve strane za negovanje i razvijanje prijateljstva", rekla je Divjak-Tomić.

Na sastanku je konstatovano da dve susedne države imaju interes da slede evropske tendencije u demokratskom i ekonomskom razvoju.

"Ima razloga da Makedonija napravi korake napred ka EU i NATO integracijama i očekujemo da se to desi", rekao je Zaev.

Na sastanku Zaeva i srpske ambasadorke je dogovoreno da se napravi rekapitulacija potpisanih, a dosad nerealizovanih, sporazuma za saradnju dve države i da se pristupi njihovoj skoroj primeni.