Vučić: Znamo šta je Makedonija radila, što se ne radi prijateljima

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras za RTS da nema razloga za brigu zbog krize u odnosima Beograda i Skoplja, "da ne želimo sukobe, ali da moramo da štitimo naše interese i sačuvamo obraz Srbije".

Vučić je, gostujući u Dnevniku, istakao da ne želi da Srbija bude uvučena u političke igre.

Kaže da su Srbi i Makedonci dva bliska i prijateljska naroda, te da gotovo da nema bližih u regionu.

"Druga važna stvar je da su Srbi i Makedonci veoma bliski narodi, nevezano za to kakve su im vlasti, i uveren sam da ćemo imati, i rukovodstvo Sbije i Makedonije, u daljim razgovorima uspeha i da ćemo to imati na umu i pronači rešenje, jer ne postoje dva bliža naroda", rekao je Vučić.

Smatra da će se odnosi između Srbije i Makedonije kretati u boljem smeru. Kako je naveo, uvek je bolje kad se stvari otvore, jer se tada lakše i rešavaju.

Komentarišući izjavu makedonskog ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova, koji je ranije danas ustvdio da Malkeonija nije prisluškivala niti obaveštajno delovala protiv Srbije, Vučić je rekao da "mi znamo šta su sve radili što se ne radi prijateljima".

Predsednik Srbije je rekao i da zna da će Makedonija podržati članstvo Kosova u Unesku.

Vučić je poručio da će o tome sutra otvoreno razgovarati s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, da će odnosi između dve zemlje biti, ne baš sjajni i ne na najvišiem nivou, ali da će biti pristojni.

"A kako sam znao da će promene mišljenje o Unesku...Dačić im je rekao, tačno im je rekao, i zato opet kažem da oni znaju šta mi sve znamo".

Srbija je iz ambasade u Skoplju povukla osoblje na konsultacije, da bi naknadno bilo obrazloženo je da je to učinjeno jer su nadležni organi pružili dokaze o ofanzivnom obavještajnom delovanju protiv organa i institucija Srbije.