Ugljanin pozvao EU, OEBS i UN da reše status Sandžaka i Bošnjaka

Montenegro, Congress of the Bosniak Party, Sulejman Ugljanin, Podgorica 25July2015

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u Srbiji (BNV) Sulejman Ugljanin pozvao je danas Evropsku uniju (EU), Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Ujedinjene nacije (UN) da trajno reše status Sandžaka i Bošnjaka u Srbiji.

Na svečanoj sednici u okviru obeležavanja 100. godišnjice od održavanja Sjeničke konferencije, Ugljanin je rekao da je nakon Berlinskog kongresa Sandžak podeljen, bez ikakvog pravnog akta i dokumenta, u "celofan" koji se zvao Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

"Danas se taj celofan otvara, jer mi hoćemo da vidimo ko smo i gde smo. Pitanje o tome šta se tada desilo treba da otvore naučnici, a mi ćemo da podržimo sve ono što kaže nauka, od koje tražimo istinu i da ne dozvoli falsifikate", rekao je Ugljanin.

On je istakao da Bošnjaci, kao deo jedinstvenog nacionalnog korpusa s Bošnjacima u Bosni i Hercegovini (BiH), traže da budu jezičak na vagi u mirnom rešavanju jugoslovenske krize i evropskom putu Srbije.

"Dejtonskim sporazumom je zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini, ali nije rešena jugoslovenska kriza. Međunarodni faktori su priznali etničko čišćenje kao svršen čin i velikosrpskim agresorima su dali deo teritorije, a nisu rešili status Sandžaka, iako smo mi od početka podržavali mirovne procese i očuvali mir kao izrazito mešovita nacionalna sredina", rekao je Ugljanin.

On je dodao da očekuje pomoć od Crne Gore, ali i od Srbije, da pomognu Bošnjacima da dobiju svoja prava i tlo pod nogama.

"Bošnjaci su Crnoj Gori dali puni doprinos evropskim i evroatlatskim integracijama i ponosni smo na to što se ona odvojila od Miloševećeve terorističke mašinerije, koja je pretila da uništi ceo Balkan. Zato sa pravom očekujemo da Crna Gora sada i nama pomogne", rekao je Ugljanin.

On je dodao da će Bošnjaci opstati na ovim prostorima samo ako njihova deca budu znala ko su, šta su i kome pripadaju, a da u tome važnu ulogu ima nastavno osoblje u ovdašnjim školama.