Cormak: Dodik mora dokazati da je zaslužio ukidanje sankcija

Maureen Cormack

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ostat će na američkoj "crnoj listi" sve dok djelima ne pokaže da je spreman raditi na provođenju Dejtonskog sporazuma i da doprinosi stabilnosti i napretku Bosne i Hercegovine, izjavila je ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack.

U intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine" Cormack je rekla da je Washigton donio odluku da uvede sankcije Dodiku jer su njegovi postupci doveli u pitanje vladavinu zakona.

"Jasno smo kazali da su sankcije protiv gospodina Dodika zbog kršenja vladavine zakona, odluka Ustavnog suda, i zato što predstavlja značajan rizik za opstrukciju provođenja Dejtonskog sporazuma. Ukoliko on u jednom trenutku djelima, a ne riječima odluči raditi drugačije, da poštuje vladavinu zakona i odluke Ustavnog suda, i poštuje ono što Dejton znači, onda u jednom trenutku možemo razmotriti tu drugačiju situaciju", rekla je ambasadorica SAD-a u BiH.

Sjedinjene Države su 17. januara predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku uvele sankcije, koje se odnose na zabranu ulaska i blokadu imovine u toj zemlji, zbog "opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Cormack je izjavila da ta odluka nije donesena preko noći jer je, kako je navela, Dodik dugo dobijao upozorenja da će njegovo opstruirajuće ponašanje proizvesti posljedice, a povod za uvođenje sankcija bila je Dodikova odluka da ignoriše odluku Ustavnog suda BiH kojom je neustavnim proglašen 9. januar koji se obilježava kao dan nastanka RS-a.

Prema njenim riječima, eventualno ukidanje sankcija Dodiku bi takođe bio proces koji bi potrajao.