Radnici kragujevačkog Fiata i danas u protestnoj šetnji

22. dan generalnog štrajka biće u znaku nove protestne šetnje

Potpuna obustava rada u kompaniji Fiat Krajsler automobili u Kragujevcu se nastavlja, a 22. dan generalnog štrajka biće u znaku nove protestne šetnje radnika od fabrike do Skupštine grada.

Od kada je počeo generalni štrajk i potpuno zaustavljena proizvodnja, sa montažnih traka nije sišlo više od 6.000 automobila fiat 500L, pa dok se Vlada Srbije i Štrajkački odbor natežu oko početka pregovora, a Fiat i dalje uporno ćuti, gomilaju se gubici i problemi.

Radnici će, kako je sinoć najavio Štrajkački odbor, u 10.30 krenuti ispred fabrike automobila i glavnim gradskim ulicama prošetati do zgrade Skupštine grada, a u sredu će na trgu ispred nje biti održan još jedan protestni skup.

Zoran Marković, predsednik Štrajkačkog odbora, je naveo da su se na radikalizaciju protesta odlučili, zbog toga što Fiat ne poštuje Zakon o štrajku, ali i nezadovljni učinkom države u rešavanju ovog spora.

“U članu 82 piše da su štrajački odbor i poslodavac dužni da pregovaraju i da reše nastali spor u toku štrajka. Do današnjeg dana nismo počeli pegovore sa poslodavcem o naša četiri zahteva”, rekao je Marković na pres konferenciji.

S druge strane, premijerka Ana Brnabić, juče je ponovila da Vlada iskreno želi da pomogne u rešavanju ovog problema koji predugo traje, da podržava sve radničke zahteve, ali da jedino ne može da im grantuje povećanje plata.

“Mi smo radnicima jasno ponudili odgovor na sva četiri njihova zahteva da ćemo kao Vlada Republike Srbije i kao manjinski vlasnik u FCA insistirati da se reše sva četiri zahteva. Jedino što nismo mogli da garantujemo je koje će biti procentualno povećanje plata, jer to je nešto što mora da se dogovori direktnim pregovorima”, kaazla je premijeka Brnabić.

Gostujući juče na Radio televiziji Srbije Brnabić je izjavila da misli "da postoji politički interes iza ovoga i da su radnici izmanipulisani".

Svojevrsna pat pozicija nastala je zbog toga što predstavnici Fiata ne žele da počnu pregovore dok traje štrajk, a štrajkači neće da prekinu obustavu rada dok ne počnu pregovori.

Proizvodni radnici FCA su u generalnom štrajku od 27. juna, od kada traže povećanje bruto osnovice za obračun zarada na 50.000 dinara, drugačiju organizaciju posla radi rasterećenja radnika koji rade više operacija, isplatu ostvarenih bonusa efikasnosti i naknadu troškova prevoza za angažovanje van standardnog radnog vremena.

Zbog štrajka do sada nije proizvodeno preko 6.000 automobila fiat 500L, a gubitke u poizvodnji beleže i kooperantske firme koje fabriku u Kragujevcu snabdevaju delovima.