Summit EU: Produžene sankcije Rusiji na još šest mjeseci

Donald Tusk predsjednik Evropskog savjeta u Briselu 22. juna 2017.

Evropski lideri su se dogovorili na summitu u četvrtak da produže sankcije Rusiji, uvedene zbog njenog miješanja u Ukrajinu, za još šest mjeseci, objavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

"Dogovoreno. EU će produžiti ekonomske sankcije protiv Rusije" napisao je Tusk u tweetu, potvrđujući da je evropski blok procijenio da Moskva nije uspjela da implementira uslove iz mirovnog sporazuma iz Minska.

Ovom odlukom sankcije su potvrđene do januara 2018.

Evropski lideri se okupili su se na dvodnevnom summitu u Briselu, čijom će agendom dominirati pregovori o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, ali sigurnosna situacija.

Britanska premijerka, Theresa May će kasnije u četvrtak, informisati lidere 27 država članica o početku pregovora o izlasku. Kako prenose agencije, očekuje se da će ponuditi sporazum o garantovanom mjestu boravaka građanima evrospkih dražava kao i o pravima zaposlenih Evropljana u Britaniji.

Pregovori EU i Britanije o napuštanju bloka službeno su započeli u ponedjeljak i trajaće dvije godine. Brexit treba da se okonča do kraja marta 2019.

May će imati odvojene susrete sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom, koji je u četvrtak izjavio da se još uvjek nada da se proces Brexita može zaustaviti i pred toga što su pregovori počeli.

"Evropska unija je izgrađana na snovima koji su izgledali nemogući, tako da ko zna?" rekao je Tusk.

Po dolasku u Brisel, May je potvrdila da će predstaviti plan o zaštiti građana EU koji će nastviti da žive u Britaniji, nakon Brexita.

"Mi ćemo predstaviti na koji način ćemo osigurati da građanima EU koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu ova prava budu garantovana".

Pitanje bezbjednosti takođe će biti na agendi summita nakon uspješno zaustvljenog pokušaja samoubilačkog napada u belgijskoj prijestonici i posljednjih napada u Londonu i Parizu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron takođe je stigao u Brisel sa summit lidera EU, 22. jun 2017.

Briselski summit takođe je prilika za evropski debi novog predsjednika Francuske Emmanuela Macrona.

Uoči summita, Macron je reafirmisao svoje uvjerenje da je Evropa, predvođena Francuskom, sposobna da se trasnformiše u pokretačku snagu koja vuče svijet naprijed.

U svijetlu prijetnji ekstremista, nejednakosti i autoritarnih režima, na Evropskoj uniji je da "dobije bitku" za "slobodu i demokratiju ... da osiguraju socijalnu pravdu i sačuvaju klimu na našoj planeti" rekao je Macron u srijedu.

Franscuska može igrati ulogu "pogonskog motora", ali prvo mora sprovesti reforme kod kuće, rekao je Macron u intervjuu za osam evropskih dnevnih novina.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je po dolasku u Brisel da na summitu lidera, oblikovanje budućnosti EU veći prioritet od pregovora s Velikom Britanijom o njenom istupanju iz Unije.

"Za mene je oblikovanje budućnosti EU sa 27 članica veći prioritet od pitanja pregovora s Velikom Britanijom o njenom odlasku (Brexit)", rekla je njemačka kancelarka.