Trump u Izraelu: Zajednički raditi na uspostavi mira

Donald Trump: Reafirmisati "nepokolebljivu vezu" Sjedinjenih Država i Izraela.

Američki predsjednik Donald Trump nakon dvodnevnog boravka u Saudijskoj Arabiji stigao je danas u Izrael, u pokušaju da oživi blokirani izraelsko-palestinski mirovni proces, posjetom Jerusalemu i Zapadnoj Obali.

Po dolasku u Izrael Trump je rekao da želi reafirmisati "nepokolebljivu vezu" Sjedinjenih Država i Izraela.

"Moramo raditi zajedno da izbradimo budućnost gdje su nacije i regije u miru", rekao je Trump.

"Ispred nas je rijetka mogućnost da donesemo sigurnost, stabilnost i mir regionu", kazao je američki predsjednik, dodajući da se to može postići jedino zajedničkim djelovanjem.

Na svojoj prvoj inostranoj turneji Trump pokušava napraviti pomak u onom što zove "konačan dogovor" - mirovni sporazum Izraelaca i Palestinaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio je Trumpu za ono što je nazvao "snažno iskazivanje" podrške Izraelu, napominjući da je Trump prvi američki predsjednik koji je Izrael uvrstio u prvo putovanje u inostranstvo.

"Uvjeren sam da će pod vašim vođstvom savez između Izraela i Sjedinjenih država postati i veći i jači", rekao je Netanyahu.

Tokom dva dana Trump će se odvojeno sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i posjetiti sveta mjesta.

Danas će se u Jerusalemu moliti na Zidu plača i posjetiti Crkvu svetog groba.

Trump je na devetodnevnom putovanju kroz Bliski istok i Evropu, koje završava u subotu, nakon posjete Vatikanu, Bruxellesu i Siciliji.

U Rijadu je u nedjelju pozvao arapske i islamske lidere da učine svoj dio kako bi se porazili militanti "Islamske države",

Tokom njegove posjete na sastanku s liderima Vijeća za saradnju zemalja Zaliva u Rijadu je potpisan memorandum o razumijevanju, u cilju prekida finansiranja terorističkih organizacija.

Memorandum uključuje obavezu da se progone oni koji finansiraju terorizam, uključujući i pojedince.