Rusija traži prekid stranog pritiska na Makedoniju

Policija oko zgrade Sobranja u Skoplju, 28. april 2017.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u petak da se okonča strani pritisak na Makedoniju i da se omogući odgovornim snagama u zemlji da odrede svoj razvoj samostalno.

Ministarstvo je navelo da je makedonska opozicija izborom predsjednika Sobranja, etničkog Albanaca, zaobišla redovne procedure.

Kasnije su aktivisti Pokreta ujedinjena Makedonija provalili su u zgradu parlamenta u Skoplju protestijući protiv te odluke, zauzeli salu Sobranja i napali poslanike, prenosi TASS navode ruskog ministarstva.

"Pod ovakvim okolnostima, jedino adekvatno rješenje može biti pronađeno kroz unutar makedonski dijalog u skladu sa ustavom i zakonima" poručili su iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

"Neophodno je da se okonča svaki strani pritisak i omogući odgovornim političkim snagama u Makedoniji da odrede razvoj svoje zemlje u budućnosti", navedeno je povodom sinoćnjih događaja u Skoplju.

“Tako brza i koordinirana reakcija je neupitan dokaz da je ono što se dešavalo u Skoplju bila planirano i koordinirano unaprijed i da je imalo nezvanični blagoslov stranih pokrovitelja makedonske opzcije. Još jednom potvrđujem da je glavni razlog aktulene unutrašnje krize u Makedoniji veliko miješnje spolja u unutrašnja pitanja te zemlje” prekla je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova.