Crna Gora: Uhapšeno 18 osoba zbog slučaja 'Boksiti'

Crnogorska policija u akciji hapšenja, ilustrativna fotografija

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore potvrdilo je da je danas uhapšeno 18 osoba zbog sumnje da su izvršili krivična djela zloupotrebe službenog i položaja u privrednom poslovanju u cetinjskim Boksitima.

Tužilaštvo sumnja da su se uhapšeni od marta 2006. godine u Nikšiću, Podgorici i Cetinju, u svojstvu odgovornih lica kao dva pravna lica, kao i službenih lica u nadležnim državnim organima, navodno udružili u kriminalnu grupu, radi sticanja nezakonite dobiti.

“Postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni koristili privredne strukture dva pravna lica, vršili uticaj na službena lica u državnim organima, na način što su preduzimali radnje u okviru svojih ovlašćenja u privrednim društvima radi sticanja nezakonite dobiti, a službena lica u državnim organima preduzimala službene radnje u okviru poslova i radnih zadataka koja nijesu u interesu službene dužnosti koje obavljaju, već u interesu realizovanja kriminalnog plana, zbog čega je nastala znatna materijalna šteta po društvenu zajednicu”, navodi se u saopštenju.

Prema saznanjima TVCG toku je saslušanje osumnjičenih.

Prema nezvaničnim saznanjima među njima su službenici Ministarstva ekonomije Ljiljana Maksimović, Vladan Dubljević i Radonja Minić. Među uhapšenima je i nekadašnji direktor nikšićke filijale CKB-a Radoslav Nikčević.