Protesti u Srbiji: 'Marš za nauku, a ne marš nauko'

Vaš browser nepodržava HTML5

Beograd: 'Marš za nauku'

Naučni radnici i istraživači protestovali su u Beogradu i tako se pridružili demonstracijama za bolje uslove rada koji se istovremeno održavaju u gradovima širom planete. Više stotina ljudi, među kojima su bili i učesnici postizbornih protesta u Srbiji, prvenstveno je od države zatražilo veća izdvajanja za nauku.

Skup je počeo ispred zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti u Knez Mihailovoj ulici, odakle su učesnici protesta prošetali platoom kod Filozofskog fakulteta, Vasinom i Terazijama, pored Skupštine Srbije, do muzeja Nikole Tesle, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i Vlade Srbije.

Miloš Ivanović, iz Instituta za istoriju, rekao je za Radio Slobodna Evropa da je osnovna poruka vlasti da uvaži naučnike.

Jelena Repajić, sa Filozofskof fakulteta, izjavila je novinarima da su u Srbiji najmanja izdvajanja za nauku u Evropi. Zbog toga, kako je navela, nemoguće je angažovati mlade istraživače koji su zato primorani da napuste Srbiju ili da se snalaze na druge načine.

“Marš za nauku”, kako su rekli neki od učesnika, ima za cilj da upozori Vladu Srbije na težak položaj naučnih radnika, jer se samo 0,7 odsto budžeta izdvaja za nauku. Najveći problemi naučnika u Srbiji, kako su napomenuli, su loša finansijska situacija, rad na ugovore o radu bez stalnog zaposlenja, loši pravilnici o napredovanju, netransparentnost u donošenju odluka ministarstva i nadležnih tela, kao i neadekvatna naučna politika.

Demonstranti su nosili transparente "Marš za nauku, a ne marš nauko", "Naučnici u Srbiji kao Robinzon Kruso", “Bez buke nema nauke”, "Znanjem protiv diktature", “Više kolaboracije, manje izolacije”, “Obrazovanje za sve” i “Knjige braćo, knjige, a ne konkursi i kategorije”.

Tokom šetnje skandirali su “Hoćemo kulturu, a ne diktaturu”, “Opismeni se”, “Sačuvajmo mozgove,” “Opameti se” i “Kupi nam diplome Nebojša”.

"Marš za nauku" podržala je i grupa učesnika protesta "Protiv diktature", koji su rekli da su tu jer se slažu sa zahtevima naučnih radnika. Na ovaj način održan je i 20. postizborni protest u Srbiji, a njegovi učesnici najavili su da će u nedelju, 23. aprila, protestovati zajedno sa prosvetnim radnicima.

Protestna šetnja u Novom Sadu


Protest protiv diktature je nastavljen i u Novom Sadu, gde se oko hiljadu građana okupilo u centru grada noseći transparente sa porukama kao što su: "Dole mere štednje", "Neću da budem stric iz Nemačke", "Samo straha treba da se bojimo".

Društveni aktivista Miran Pogačar u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kaže da će u nedelju da im se pridruže i prosvetni radnici.

Kako je najavljeno, sutra će govoriti predsednik Sindikata prosvetnih radnika Dušan Kokot.

Ovim povodom deljeni su i flajeri koji najavljuju da je i "I prosveta protiv diktature", a podseća se da su do sada proteste podržali Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Forum beogradskih osnovnih škola".