Nastavljeni protesti 'protiv diktature i sistema' širom Srbije

Protesti u Novom Sadu

U gradovima širom Srbije večeras su nastavljeni protesti "protiv diktature". Iako je najavljeno da demonstranti u Beogradu prave pauzu za praznike, to s enije desilo, pa je, iako u znatno manjem broju, kolona građana prošetala centralnim beogradskim ulicama jedanaesti put za redom.

Deseti protest "protiv diktature i sistema" održan je i u Novom Sadu. kako javlja reporter Radija Slobodna Evropa, u centru grada pojavili su se dobošari, kao i novi transparenti i poruke: "Srbija ima F", aludirajući na zahtev MUP-a da jedna zdravstvena institucija dostavi lične podatke pacijenata koji su dijagnostifikovanisa različitim oboljenjima. Među transparentima su bile i poruke "Stigla sam iz Beograda", "Sila mraka i haosa"...

Aktivista Milan Perišić na početku skupa je rekao da su inicijatori uspeli da sakupe nešto više od 10 hiljada dinara kao donacija gradjana. Taj iznos će potrošiti na organizaciju skupa. On je naveo da do sledeće nedelje neće imati protesta, već će raditi na drugim vrstama akcija.

Novi Sad


"Za vikend pokušajte da razgovarate sa vašim poznanicima da nam se pridruže. Jasno je da smo različiti, ali smo dokazali da možemo da se borimo protiv ove vlasti i sistema uprkos različitim shvatanjima i ideološkim razlikama", rekao je on.

U blizini skupa pojavili su se i oni koji prodaju vuvuzele i pištaljke. Kako nam je jedan od prodavaca rekao "cene rekvizita se kreću od 100 do 200 dinara, a nakon protesta" moraju otputovati za Beograd jer je "roba skoro pa rasprodata".

Pojedini aktivisti su rekli da ih u poslednje vreme prate i fotografišu nepoznate osobe. Jedan od aktivista u razgovoru za RSE je rekao da razmatra mogućnost da slučaj prijavi policiji.

Protesti su održani i u Nišu, Kruševcu, Čačku, Subotici i drugim gradovima.