Zaev: Vlada će zakonom proširiti upotrebu jezika

Zoran Zaev, predsjednik SDSM, koji je sakupio i predao većinu za sastav vlade, ali mu predsjednik Ivanov nije dao mandat

Predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije, Zoran Zaev predstavio je u petak program svoje vlade, iako još nije dobio mandat od predsjednika Gjorga Ivanova.

Zaev je rekao da će njegova vlada donijeti zakon o proširenju upotrebe jezika.

"Očekujemo zakon o jezicima jer vjerujemo da svim građanima treba omogućiti lakše funkcionisanje u svakodnevnom životu i komunikacuju sa institucijama", rekao je Zaev.

"Nova vlada će predložiti zakon o jezicima koji će proširiti upotrebu jezika koji govori najmanje 20 posto građana, odnosno albanski jezik, u sladu sa amandmanom 5. Ustava. Zakonom će se proširiti upotreba jezika u institucijama, te će omogućiti da albanski državljani komuniciraju sa državnim institucijama na njihovom maternjem jeziku ", rekao je Zaev.

Na početku konferencije za novinare, lider SDSM je naglasio da se parlamentarna većina snažno se zalaže za jačanje jedinstva, suverenitet i stabilnost Makedonije, dodajući da niko nema pravo blokirati demokratski proces iza kojeg stoji podrška građana.

Predstavljajući program buduće vlade, Zaev je naveo da su mu prioriteti, između ostalih, da Makedonija postane država svih svojih građana, članica EU i NATO.

Zaev je predao potreban broj potpisa poslanika kao dokaz većine u Sobranju, za sastav nove makedonske vlade, ali je predsjednik Gjorge Ivanov odbio da mu da mandat, čime je produbljena kriza u Makedoniji.